A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága 2024. március 19-én közzétette a KAP-RD34-1-24 kódszámú „Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések" című pályázati felhívást – áll az Agrárminisztérium tájékoztatójában.

Hozzátették, hogy a megjelent felhívásban – megfelelve a 2022/2472 bizottsági rendelet 45. cikk (5) bekezdésének - az igényelhető támogatás mértéke 200 euró/ha/év összegben került maximalizálásra az olyan erdőrészletek kapcsán is, amelyek tekintetében korábban ennél magasabb támogatási összeget lehetett igényelni amennyiben ott az elmúlt 5 naptári évben már igénybe vettek kompenzációs támogatást.

Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország 200 euró/ha/év összeget meghaladó támogatási mérték nyújtására vonatkozó szándékát, így az eredetileg tervezett magasabb egységköltségek kifizethetők a jövőben is a Natura 2000 erdőterületek kapcsán

Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország 200 euró/ha/év összeget meghaladó támogatási mérték nyújtására vonatkozó szándékát, így az eredetileg tervezett magasabb egységköltségek kifizethetők a jövőben is a Natura 2000 erdőterületek kapcsán – Fotó: Shutterstock

Ezekben az esetekben a bizottsági rendelet értelmében a 200 euró/ha/év összeg feletti támogatás kapcsán a támogatási döntésre kizárólag az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának kézhezvételét követően, a bizottsági határozatban foglalt feltételekkel kerülhet sor. A korlátozás alól tehát a tagországok megalapozott indoklással kérhetnek kivételt, amit az Agárminisztérium – korábban kommunikált szándékának megfelelően – meg is tett – emelték ki.

Az Agrárminisztérium arról tájékoztatja az érintett erdőgazdálkodókat, hogy 2024. április 19-én kelt határozatában az Európai Bizottság elfogadta Magyarország 200 euró/ha/év összeget meghaladó támogatási mérték nyújtására vonatkozó szándékát, így az eredetileg tervezett magasabb egységköltségek kifizethetőek a jövőben is a Natura 2000 erdőterületek kapcsán – közölték a tájékoztatóban.

Fentiek értelmében a pályázati felhívás 2024. május 14-én módosult.

További információ itt olvasható.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!