Magyarországnak meghatározó szerepe van az EU gombatermesztésben, Hollandia és Lengyelország mellett Magyarország látja el az EU gombapiacát. A hazai gombapiac összességében stabilnak mondható, perspektivikus és fejlődő ágazat. Az idei nyár ugyan nem kedvezett a gomba piacának, az előttünk álló hónapokban azonban újra felfuthat a kereslet.

Az idén különösen nehéz helyzet alakult ki a hazai gombaágazatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint nyáron

a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben esett vissza a friss gomba iránti kereslet, ezzel egyidejűleg erős túlkínálat jellemezte nem csupán a hazai, hanem az egész Európai Unió piacát.

A nyár végével erősödni látszik a kereslet, így az elkövetkező hónapokban a hazai gombapiac stabilizálódására lehet számítani.

Ez a helyzet rávilágított arra, hogy a piac nem képes elviselni a hirtelen jelentkező nagy volumenű mozgásokat, keresletingadozásokat. Európa-szerte túltelített a gombapiac, és a szereplők egymást szorítják ki – a legerősebbek maradnak talpon.

gomba

A hazai gombatermés 30 százaléka exportpiacokra kerül – fotó: Lévai Zsolt/NAK

A hazai gombaágazatra összességében igaz, hogy a termelés egyre inkább koncentrálódik.

Az erős piaci verseny miatt sok kis termelő hagyott fel a termesztéssel, csak a maximális hatékonysággal termelő, tőkeerős gombatermesztők tudtak talpon maradni. Mára gyakorlatilag három termesztő körzet maradt: Kerecsend, Bócsa és Pest megye.

A hazai termesztett gomba termőterülete az utóbbi években, 160-170 ezer m2 között alakult (zárt, polcos termelési rendszere révén a termőterület hektárban nem összemérhető más kultúrákkal).

gomba

Az idén különösen nehéz helyzet alakult ki a hazai gombaágazatban – fotó: Lévai Zsolt/NAK

Magyarországnak meghatározó szerepe van az EU gombatermesztésben, Hollandia és Lengyelország mellett Magyarország látja az EU gombapiacát. A hazai gombapiac összességében stabilnak mondható, perspektivikus és fejlődő ágazat.

Az elmúlt években a hazai piacot meghatározó termelők számottevő fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítést hajtottak végre, többen most értek az évek óta tartó beruházások végére. Ennek következtében mostanra több ezer négyzetméterrel bővült a termesztési terület. Emellett a meglévő termesztő sátrakat is hatékonyabban tudják hasznosítani a termelők.

A hazai gombatermés 30 százaléka exportpiacokra kerül. Az elmúlt évtizedben 7-9 ezer tonna között mozgott a kivitel, 2024-ben 8 500 tonna volt a gombaexportunk. Fő célpiacaink friss gomba tekintetében a szomszédos országok, elsősorban Ausztria, de kisebb mennyiségben szállítunk Szlovákiába és Romániába is.

Táplálkozási szempontból a gombák szuperélelmiszerek, mert kalóriatartalmuk igen alacsony, de gazdag rost- és fehérjeforrások, valamint értékes ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Kedvező aminosav összetételüknek köszönhetően a vegetáriánus és vegán étrendbe is könnyen beilleszthetők a növényi fehérjék kiegészítésére.

Ugyan a gombafogyasztás továbbra is népszerű, a hazai egy főre jutó átlagos gombafogyasztás 1,5 kg/fő/év körül alakul, ami jelentősen elmarad az európai 3 kg-os mennyiségtől. A gomba rendkívül fenntartható módon termeszthető termék, nagyon alacsony a vízlábnyoma, 3-4 liter víz elegendő 1 kg gomba megtermeléséhez.

Termesztéséhez mezőgazdasági melléktermékeket (szalma, csirke- és lótrágya) használnak fel a gombakomposzt előállításának céljából, melyen egészséges élelmiszert állítanak elő, továbbá a letermett gombakomposzt felhasználható talajjavítóként.

Forrás: NAK
Indexkép: NAK/Lévai Zsolt