Kék zónának nevezik a tudósok és a demográfiával foglalkozó szakemberek azokat a régiókat, ahol az emberek a legtovább élnek. A kék zónák közé tartozik Szardínia is: az itt élő emberek rendszeresen fogyasztanak kecsketejet és ebből készült tejtermékeket, így az étrendjük nagyon gazdag fehérjében és természetesen kalciumban is. Úgy vélik, ez az egyik kulcs a hosszú, egészséges élethez.

A kutatók is úgy vélik, hogy a kecsketej rendkívül előnyös az egészségünk szempontjából, ráadásul a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthatja. A belőle készült sajtok pedig igazán különleges ízélményt nyújtanak. De mi teszi a kecsketejet és a belőle készült termékeket olyan egészségessé?

A kecsketej egészségügyi előnyei

1. Könnyen emészthető

A kecsketej fehérje-összetétele kedvezőbb, mint a tehéntejé, és könnyebb megemészteni. Emellett a kecsketej képes megakadályozni a bélgörcsök kialakulását és a gázképződést is. A benne lévő oligoszacharidok kiváló prebiotikumok; az emésztést elősegítő baktériumok a vastagbélben hatékonyan küzdenek meg az ott előforduló kórokozó baktériumokkal.

2. Gazdag tápanyagokban

A kecsketejnek magas az A-vitamin-tartalma, ezáltal támogatja a szervezet védekezőrendszerét, csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, valamint a vesekőképződés kialakulásának kockázatát is. Magas kalcium- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően hatékony lehet csontritkulás esetén is. Ez az összetétel azért előnyös, mert a D-vitamin biztosítja a kalcium megfelelő felszívódását a szervezetben. Továbbá sok cink, szelén és foszfor van benne, illetve a B1-, a B2-, a B5-vitamin- és a niacintartalma is magas. Zsírsavtartalma magasabb, mint a tehéntejé, de ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetők, nem terhelik meg a szervezetet, és fokozzák az anyagcserét – ennélfogva a fogyókúrába is beilleszthető.

3. A kecsketej íze édesebb, mint a tehéntejé

A kecsketej a tehéntejnél édesebb, lágyabb, szinte tejszínes ízű. A benne található zsírcseppek kicsik, egyenletesen oszlanak el benne, így homogenizálásra sincs szükség.

4. A kecsketej hipoallergén

A kecsketej hipoallergén, mert kisebb mennyiségben tartalmazza az allergén alfa-kazeint, mint a tehéntej.

5. Jótékonyan hat az idegrendszerre

A kecsketej a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segít enyhíteni az idegrendszeri és migrénes panaszokat.

kecske

A kecsketej támogatja a szervezet védekezőrendszerét is – fotó: Shutterstock

6. Segíti a vas felszívódását

A kecsketej heti háromszori fogyasztása segítheti a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását, ugyanis fokozza a vas felszívódását, ezáltal a hemoglobin előállítását.

7. Allergia ellen is véd

Egyes kutatások és számos tapasztalat alapján a kecsketej allergia ellen is véd.

8. Nyugtatja az ekcémás bőrt

Külsőleg az ekcémás bőrbetegségek ellen is bevethető bőrnyugtató hatása miatt.