A zacc a kávézás mellékterméke, amely fontos tényezőkre lehet a betegségek megelőzésének, leküzdésének, a tünetek enyhítésének. A Texasi Egyetem kutatást végzett, amiből kiderült, hogy a kávézaccban található anyag segíthet megvédeni az agyunkat az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, valamint a Huntington-kór - írta meg a HVG.

Nem érdemes a szemétbe tenni

Azt már többször bebizonyították, hogy a kávézaccnak mennyi hasznos tulajdonsága van, arról azonban kevés információ volt, hogy milyen hatása van a szervezetünkre. Az biztos, hogy semmi esetre sem érdemes kidobni, hiszen a talajnak mindenképpen jót tesz. Kerülhet virágok földjébe, vagy akár csak ki a veteményesbe.

A Texasi Egyetem kutató most azonban egy másik, igen hasznos tulajdonságát vizsgálták meg. Az Interesting Engineering beszámolójából kiderült, hogy a kutatók azt találták, a zaccban olyan szén-kvantumpontok találhatóak, amelyek képesek megvédeni az agysejteket a neurodgeneratív betegségekkel összefüggő károsodásoktól.

A kávézás melléktermékére tehát nem szemétként kellene gondolni, sokkal inkább a betegségek megelőzésének fontos tényezője lehet a jövőben. Olyan esetekben vehetjük hasznát, ami összefüggésben van az elhízással, az életkorral, valamint a környezeti toxinokkal való kitettséggel.

A neuronok fokozatos pusztulása

A neurodegeneratív rendellenességek kialakulásának oka a neuronok fokozatos pusztulása. Ahogy haladunk előre korban, az agyunk folyamatosan épül le, de a betegségeket persze gyakran az életmódbeli és környezeti tényezők is kiválthatják.

A kávéról már többször bebizonyították, hogy mértékkel fogyasztva, jó hatással van az egészségünkre - fotó: pexels.com

A mostani kutatás szerint a kávésav a polifenoloknak nevezett vegyületek családjába tartozik, amelyek antioxidáns vagy szabadgyök-megkötő tulajdonságairól híresek. Ennek oka, hogy a kávésav átjut a véragygáton, ezáltal a jótékony hatásait közvetlenül az agyban fejti ki. Az ilyen hatóanyagokat tartalmazó készítmények és gyógyszerek hasznosak lehetnek az említett betegségek kialakulásának lassításában, valamint azok megelőzésében.

Természetesen a kutatás még nem bizonyít mindent, egyelőre kezdeti fázisnál jár. A forgalomba kerülő, ténylegesen beszedhető gyógyszerre még várni kell egye ideig. De az biztos, hogy a kávéfogyasztás segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében.