A Bestillo pálinkafőzde lett a „Magyarország Legszebb Birtoka 2025” verseny legszebb gyümölcstermesztő birtok kategóriájának nyertese. Több mint 20 éves munka gyümölcse érett be ezáltal, igazolva az alapítók szemléletmódját, amely szerint a kiváló pálinka minősége már a gyümölcsösben kezdődik, a fajtaválasztástól a talajélet támogatásán, a termésszabályozáson keresztül egészen a szüret időzítéséig.
A „Magyarország Legszebb Birtoka” verseny célja egyrészt bemutatni hazánk mezőgazdasági szépségeit, azokat a birtokokat, ahol az élelmiszerelőállítás történik, másrészt felhívni a figyelmet azokra a gazdákra és termelőkre, akik a profi szakmai munka mellett a birtok esztétikáját is szem előtt tartják.
A verseny üzenete az, hogy a magyar agrárkultúra szépsége és szakmai színvonala semmiben sem marad el a sokat emlegetett nyugat-európai példaképektől. A “Legszebb gyümölcstermesztő birtok” kategóriát ebben az évben a Bestillo pálinkafőzde kapta.
A Bestillo gyümölcsöse összesen 13 hektár, amelyből 7 hektár gönci kajszibarack, a táj ikonikus fajtája, ami kiválóan illeszkedik a helyi mikroklímához. A birtok további része 6 hektár szilva, négy különböző kiváló szilvafajtával telepítve, hogy a végeredmény, azaz a Bestillo pálinka aromatikailag a lehető legösszetettebb és legkiegyensúlyozottabb legyen.
Bestillo gyümölcsöse összesen 13 hektár – fotó: Bestillo
A gyümölcstermesztő tevékenység 2005-ben kezdődött, ami 2022-ben minden tekintetben teljesen megújult, modernebb lett. A fókusz a megtermesztett gyümölcsök beltartalmi értékeire került (tradicionális ízjegyek, fűszeresség, refrakció, sav-cukor arány).
Éreztem, hogy jót teszek és jól csinálom, de nagyon jól esett az elismerés azoktól, akik értenek is hozzá. A gyümölcs szeretete és a tökéletességre törekvés hajt minden nap, egyszerűen nem is tudnék máshogyan élni és dolgozni
– mondta Czakó Gábor, a Bestillo alapítója és egyben a kertészet vezetője.
A Bestillo pálinkafőzde lett a „Magyarország Legszebb Birtoka 2025” verseny legszebb gyümölcstermesztő birtok kategóriájának nyertese – fotó: Bestillo
A Bestillo a kajszi és szilva esetében a borászatokból ismert, saját ültetvényre épülő pálinka előállítási technikát alkalmazza: így eldönthető a szüret ideális pillanata, biztosítható a következetes minőség és a teljes nyomonkövethetőség. A különböző érési idejű szilvafajták tudatos kombinációja nemcsak az ideális munkaszervezést teszi lehetővé, hanem komplexitást is ad a pálinkának.
A kertészet a növényvédőszer-használatot minimalizálva, környezetkímélő módszerekkel dolgozik: a fák kondicionálása áll a középpontban, hogy azok ellenállóbbá váljanak, és képesek legyenek saját magukat megvédeni a kórokozókkal szemben.
Kitűnő példa erre a talajszellőztetés, mely során, talajszint alatt is metszenek, – magas nyomással juttatják be a kb. 400 liter levegőt a gyökérzónába. A folyamat során a levegő megszaggatja a meglévő hajszálgyökereket, és a képződő új hatalmas gyökértömeg fokozza a tápanyag- és vízfelvételt, a jobb oxigenizáció pedig segíti, hogy a növény a talajban eleve rendelkezésre álló ásványokhoz kötött tápanyagokat hatékonyabban hasznosítani tudja. A Y támrendszer az ültetvény testreszabásán túl a termésszabályozást és a fény-, illetve légjárás-optimalizálást szolgálja, valamint saját referenciaültetvényként szemet gyönyörködtető látványt is biztosít egészen egyedülálló módon.
Az ültetvény szélsőséges időjárási helyzetekben is bizonyított már: 2010-ben, az izlandi vulkánkitörést követő rendkívüli csapadékos időszakban is sikerült megóvni a termést rugalmas, széles hatásspektrumú növényvédelmi stratégiával, és a gyümölcs minősége a kihívások ellenére is megmaradt.
A zsűrizés a “Magyarország legszebb birtoka” versenyen több lépcsőben zajlott: a jelölések és szakmai előszűrés után a független zsűri helyszíni bejárásokon vizsgálta a kategóriánkénti két legjobbnak ítélt birtok működését és megjelenését, egységes szempontrendszer szerint. Az értékelés fő szempontjai: szakmai teljesítmény és gondosság, fenntarthatóság, illeszkedés a természetes környezetbe, a birtok esztétikája és rendezettsége, valamint a közösségi-társadalmi szerepvállalás. A kategóriagyőzteseket e komplex szakmai bírálat eredménye alapján hirdették ki.
A Bestillo 2003-ban Czakó Gábor és Czakó Mónika közreműködésével alakult – fotó: Bestillo
A Bestillóról
A Bestillo 2003-ban Czakó Gábor és Czakó Mónika közreműködésével alakult. A pálinkaház Boldogkőváralján működik, ahol egy látogatóközpontban ismerkedhetnek meg a vendégek a pálinkakészítés rejtelmeivel. Hitvallásuk: „a pálinka a gyümölcsösben kezdődik”; ennek szellemében a tudatos fajtaválasztás, a talajélet támogatása, a környezetkímélő növényvédelem és a precízen időzített szüret együtt alapozza meg a pálinkák tisztaságát és komplexitását. A saját ültetvényekre épített koncepció az állandó minőséget biztosítja évjáratról évjáratra.
Forrás, indexkép: Bestillo