Burgonyapüré lesz a köret, és a főzőlevet csak úgy kiöntenéd? Ne tedd! A konyhánk telis-tele van olyan melléktermékekkel, már kidobásra szánt alapanyagokkal, amelyekből könnyen elkészíthetjük saját növényi tápoldatainkat: így egyszerre lehetünk hulladékmentesek és boldog növénytulajdonosok – hívta fel az egy.hu a figyelmet.

növények

Egyszerű alapanyagokból is készíthetünk tápoldatokat a növényeink számára – fotó: pixabay.com

Ázalék – készíts házi tápoldatokat te is!

A házi tápoldatok készítésének egyik legegyszerűbb elkészítési módja az ázalék készítése. Csak fogjuk a kiválasztott növényi részeket és alapanyagokat, beletesszük egy fedeles edénybe, leöntjük vízzel és állni hagyjuk.

Az áztatási idő letelte után leszűrjük, majd a megfelelő hígítási arányban kijuttatjuk a növényre (lehet használni lombtrágyaként vagy a földre öntözve). Tápoldatot készíthetünk a kertünk gyom- és gyógynövényeiből vagy a konyhában felhasznált (vegyszermentes) zöldségek lehullott részeiből is.

Nézzük, mi mindenből készíthetünk ázalékot?

Néhány példa:

  • Bio banán héja: a banánhéjat öntsük le forró vízzel, és legalább 12, de inkább 24 órán át hagyjuk állni – kiváló megoldás kálium utánpótlásra.
  • Főzőlé: ha krumplit vagy más zöldséget főzünk, és nem sózzuk meg a vizet, akkor  azt – miután kihűlt – felhasználhatjuk a növényeink öntözéséhez.  Káliumban, foszforban gazdag tápoldat.
  • Fűszernövények – kiválóan alkalmasak a meggyengült növényeink segítésére! Különösen ajánlott az oregánóból készített forrázat: körülbelül 10 grammnyi oregánóhoz adjunk 2 deciliter forró vizet, hagyjuk állni egy órát, szűrjük le, majd keverjünk be három rész vízhez egy rész főzetet! Szórófejes flakonba töltve permetezzük a növényeinkre.

hulladék

A kidobásra szánt banánhéjból vagy zöldségekből áztatással kiváló tápoldat készülhet – fotó: pixabay.com

Gyógynövényes teák

A készen megvásárolható tápoldatoknál sokkal olcsóbb megoldást jelent, ha megvesszük a szárított gyógynövényeket, azokból teát főzünk, majd azt vízzel hígítva elkészítjük tápoldatnak.

gyermekláncfű és a csalán például igazán jó választás: teájuk vizes hígítású permetéért hálásak lesznek a növényeink. A kamilla a gombás megbetegedések ellen hatékony: egy evőkanálnyi virágzatot forrázzunk le három deciliter vízzel, majd hagyjuk kihűlni, szűrjük le – hígítás nélkül alkalmazható. Ezekkel a forrázatokkal mind a leveleket, mind a földet kezelhetjük.

Jó megoldást jelentenek a por alapú segítők is

Amennyiben a banán héját nem forrázzuk, hanem megszárítjuk, akkor a ledarált száraz héjat a növényeink földjébe is bele tudjuk keverni. Szintén felhasználható a tojás héjának az őrleménye, hiszen kiváló kalciumforrás, de mészérzékeny növények esetében  kerüljük az alkalmazását!

Szintén kerüljük a mészérzékenyeknél – más esetben viszont bátran alkalmazzuk – a fahamut – növényeink támogatására abban az esetben kiváló, ha kezeletlen fából származik. Kis mennyiségre van belőle szükség, amit a talaj felső rétegében kell eloszlatnunk.

A kávézacc is sikerrel használható, mert sok nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz: alkalmazhatjuk akár a növény földjének felső rétegébe dolgozva, akár locsolásnál. Ha locsolva akarjuk kijuttatni, akkor áztassuk a zaccot néhány napig egy kevés vízben, szűrjük le, majd 1:1 arányban hígítsuk vízzel, és úgy locsoljunk vele. A zacc a konyhakertben is bevethető: odavonzza a talajjavító földigilisztákat, növeli a zöldségfélék termőképességét, távol tartja a rágcsálókat és a kártevő rovarokat, a kerti ágyások közötti utakra szórva elűzi a hangyákat a területről.

Növényeink táplálására a cukor is felhasználható: oldjunk fel egy keveset langyos vízben, majd amikor kihűlt, már locsolhatunk is vele.

gyógynövények

A készen megvásárolható tápoldatoknál sokkal olcsóbb megoldást jelent a gyógynövényekből készült tea – fotó: pixabay.com

Mire kell figyelni?

Minden növénynek eltérő a környezeti igénye: más földet, más öntözési rendszert, más tápanyagokat, fényviszonyokat és hőmérsékletet kíván. A tápoldatok használatát annak függvényében kell elvégezni, hogy éppen az adott növénynél milyen problémát szeretnénk orvosolni: van, amelyiknél csak a növekedés serkentése vagy az általános támogatás a cél, míg másnál a kártevők irtása vagy a gombás betegség kezelése.

Az elkészítendő tápoldatot ennek megfelelően válasszuk ki. Arra is érdemes még figyelni, hogy bizonyos ázalékokat nem tudunk beltérben elkészíteni, mert elég bűzösek (jó példa erre a csalán).

Az ázalékok elkészítése – attól függően, milyen hőmérsékletet biztosítunk és milyen gyakran keverjük meg az elegyet – néhány naptól néhány hétig tart.