Friss kutatások szerint a nyári hőhullámok Európában várhatóan jóval intenzívebbek lesznek, mint azt korábban előre látták. A kutatók szerint ennek oka a légszennyezettség csökkenése, ami paradox módon súlyosbodó nyári felmelegedést eredményez Nyugat-Európában. Márpedig sokan ezekre a modellekre hagyatkoznak a jövőbeli tervezés során – írja a portfolio.hu.

A jelentés kiemeli, hogy az eddigi modellek ezt a tényezőt nem vették figyelembe, ez az oka annak, hogy alulbecsülték a várható nyári hőhullámok intenzitását. Most az 1980 és 2022 közötti időszakban Európában tapasztalt nyári felmelegedést vizsgálva kiderült, hogy a regionális modellek átlagosan több mint 1 Celsius-fokkal becsülték alul a valós felmelegedést, míg a globális modellek csak 0,5 Celsius-fokkal.

A kutatók abban bíznak, hogy az új jelentések figyelembe fogják venni ezt a változást, aminek következtében pontosabb előrejelzések születhetnek. Hangsúlyozták továbbá, hogy fontos lenne az európai regionális modellek frissítése, hogy ezek is figyelembe vegyék a légszennyezettség csökkenését.

Indexkép: Shutterstock