Ahogy közeledik az ősz, és vele a hűvösebb napok, úgy vágyunk egyre jobban az otthonunk melegére. Akiknek pedig kályhájuk vagy kandallójuk van, azoknak egyre többször jut eszébe a tűzifa. Sokan már biztosan beszerezték, de vannak olyanok is, akik legalább egy részét szívesen gyűjtik össze saját maguk, akár egy közeli erdőben. De vajon büntetlenül gyűjthető a rőzse, vagy a tűzifa?

Természetesen nem, azonban minden erdőre más szabályok vonatkozhatnak. Ezért mindenképp nézzünk utána, mielőtt nekivágnánk az erdőnek és megpróbálnánk begyűjteni a tűzifára valót.

Erre ügyelj, ha tűzifát vagy gallyat gyűjtenél

A rőzsegyűjtéshez, gallygyűjtéshez, az elhalt fekvő fa gyűjtéséhez, és az elhalt, száraz ágak nyeséséhez is szükség lehet engedélyre. Ezek a tevékenységek erdei haszonvételnek minősülnek, így egyiket sem szabad végezni az erdőgazdálkodó hozzájárulása nélkül. Ha pedig mégis úgy döntünk, hogy engedély nélkül vágunk neki, sajnos komoly bírság lehet a kirándulás vége.

Mivel a különböző erdőkezelők más és más szabályokat alkalmaznak, nagyon fontos, hogy minden esetben felkészülten induljunk útnak, és nézzünk utána az aktuális, gyűjtésre vonatkozó szabályoknak.

tűzifa gyűjtés erdő

Nagyon fontos, hogy mindig tájékozódjunk, mielőtt nekiindulunk tűzifát gyűjteni. Fotó: Shutterstock

Az Erdőtörvény 61§ (1) bekezdés c; pontja alapján élő fáról, cserjéről gallyat, díszítő lombot levágni, mohát gyűjteni tilos (kivéve az erdőgazdálkodó által végezhető/végeztethető minőségi törzsnevelést elősegítő nyesést). Aki ezt a szabályt megszegi, a gyűjtött mennyiségtől függően 50 és 500 ezer forint közötti erdővédelmi bírságra számíthat.

Bizonyos területeken van lehetőség arra, hogy 7 cm átmérő alatti, vékony tűzifát gyűjtsünk, amennyiben a faanyag felkészítését az erdőgazdálkodás gazdaságosan már nem tudja megoldani. Az ehhez szükséges engedélyt az erdészeti igazgatóságokon lehet beszerezni. Azonban nem ingyen gyűjthető, az árak pedig szintén eltérőek.

Ahány ház, annyi szokás

Összegyűjtöttük, hogy néhány erdőgazdálkodónál mire lehet számítani, de mindenkit arra kérünk, hogy mielőtt elindulna, mindenképp tájékozódjon, hiszen a szabályok idővel változhatnak.

1. Az Egererdőnél a lakossági tűzifa gyűjtése névre szóló engedéllyel lehetséges. Csak magánszemély gyűjthet, és a begyűjtött fát ki kell fizetni. Tűzifát gyűjteni a kerületvezető erdész által kijelölt területen lehet, mely engedélyhez kötött. Kizárólag a földön fekvő faanyagot lehet összegyűjteni, és a gyűjtést az engedéllyel rendelkező saját maga kell, hogy végezze. A kiadott gyűjtési engedély birtokában egy naptári évben maximum 20 m3 tűzifa gyűjthető.

2. A Gemenc Zrt. erdeiben is csak engedéllyel lehet gyűjteni. Itt is csak a földön fekvő, a termelések után visszamaradt faanyag gyűjthető, kizárólag saját szükségletre.

3. A Nagykunságban, a NEFAG Zrt. erdőterületein tűzifát gyűjteni csakis engedéllyel lehet, kizárólag saját szükségletre.

4. A Kiskunság erdeiben a KEFAG Zrt. erdőterületein ágfa gyűjthető a kijelölt helyeken, és a fakitermelési munka során fel nem dolgozott, 5 cm-nél kisebb átmérőjű vékonyfa gyűjthető. Azonban gyűjteni csak a gyűjteni kívánt mennyiség ellenértékének befizetése után lehet.

5. A Zalaerdőnél szintén csak a földön fekvő és a fakitermelés után visszamaradt faanyagot lehet gyűjteni. A gyűjtött tűzifát a kerületvezető erdész a gyűjtés befejezése után felméri, és arról felvételi lapot készít, melyről szolgálati jegyet állít ki a gyűjtőnek, amely alapján ki kell fizetni a fát.

6. A Pilisi Parkerdő Zrt. engedélyezi a hullott, száraz faanyag gyűjtését, azonban a gyűjtés során a gyűjtő álló fát nem dönthet ki. A tűzifa gyűjtése az erdészet által közvetlenül kiadott, névre szóló engedély alapján történhet. Tűzifát csak magánszemély gyűjthet, amit saját maga készít fel. Kizárólag csak a földön fekvő faanyagot lehet összegyűjteni. A gyűjtött tűzifa árának megállapítása az egyes erdészetek hatásköre. Az ár függ a faanyag vastagságától, a terepviszonyoktól és az egységnyi területen lévő mennyiségtől.

Az engedéllyel rendelkezőnek személyesen jelen kell lennie a gyűjtéskor akkor is, ha ahhoz külső segítséget vesz igénybe. A kiadott engedély birtokában évente legfeljebb 20 m3 tűzifa gyűjthető.

Bizonyos erdőrészletekben a gyűjtés során vissza kell hagyni megfelelő mennyiségű földön fekvő, úgynevezett holtfát, mert az az erdő egészséges működéséhez mindenképpen szükséges.

tűzifa

Csak a szabályok betartásával gyűjtsük a tűzifát az erdőkben. Fotó: Shutterstock

7. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. ugyancsak lehetőséget kínál a lakosság által végzett faanyag, túlnyomórészt vékony, 7 cm átmérő alatti tűzifa gyűjtésére, azokon a területeken, ahol az Erdőgazdaság a faanyag felkészítését gazdaságosan már nem tudja megoldani.

A tevékenység nem károsíthatja, veszélyeztetheti az erdő biológiai sokféleségét, talaját, természetes felújulását, a védett természeti értékeket, valamint az erdei életközösséget. Az erdészetek maguk határozzák meg, hogy hol biztosítanak lehetőséget a gyűjtögetésre, milyen feltételekkel és milyen áron kínálják a tűzifát. Aki tehát saját maga szeretne tűzifát gyűjteni, az minden esetben tájékozódjon még a gyűjtés előtt.