A globális felmelegedés egyre aggasztóbb veszélyekkel fenyegeti az élelmiszertermelést. Ezért a világ tudósai intenzíven dolgoznak a veszélyek elhárításán.

föld

Az elképzelés tulajdonképpen egy természetben végbemenő jelenség utánzását jelentené – fotó: pixabay.com

Egy közelmúltban publikált, amerikai stratégiai tanulmány szerint az USA kormánya a Föld légkörébe nagy mennyiségű szulfát aerosol részecskéknek a felbocsátását javasolja, amelyek egy óriási napernyőt képeznének, és a Földre érkező napsugárzás korlátozása révén fékezhetnék a hőmérséklet emelkedését – írja az agrarheute.com hírportál.

Ez az elképzelés tulajdonképpen egy természetben végbemenő jelenség utánzását jelentené, mivel 1991-ben, a Fülöp-szigeteken a Pinatubo vulkán kitörése által a légkörbe lövellt gázok csökkentették a hőmérsékletet. Ebből kiindulva az elképzelés, illetve terv elméletileg életképes lehet.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy – eltekintve a végrehajtás óriási költségeitől és a kivitelezés nehézségeitől – egy ilyen művelet szerteágazó kihatásait lehetetlen lenne előre látni.

Az USA-ban több hasonló célú javaslat is felvetésre került (többek között felhők megvilágítása és létrehozása, vagy a napfénynek óriási vitorlákkal az űrben történő felfogása), ezek sikeres megvalósítása viszont, a fentiekhez hasonlóan kétséges.