Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) idén is számos hagyományőrző szervezetnek adott teret és lehetőséget arra, hogy bemutassák kincseiket. A 82. OMÉK egyik díjazottja a Civilek a Lakóhelyért Egyesület, amely Hajdúböszörményből érkezett, és standjuknál a látogatók ízelítőt kaphattak a vidék ízvilágából. Nem is akármit kínáltak: a híres lakodalmas béles és más, régi paraszti sütemények várták a közönséget.



Húsz év hagyományőrzés

Az egyesület idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Dr. Nagy Imre, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy fő céljuk a hagyományőrzés: „Régi paraszti családok receptjeit gyűjtjük, levéltárakat és múzeumokat járunk, hogy megőrizzük azokat az ízeket, amelyekkel eleink éltek. Ezekből próbafőzéseket, sütéseket szervezünk, majd bemutatókon adjuk tovább a tudást.”

Az elmúlt években többször is sikerrel pályáztak a Hungarikum programban, és hat éven át működtették a Sütő Suli elnevezésű kezdeményezést, ahol gyerekeket és felnőtteket egyaránt tanítottak a hagyományos sütés fortélyaira.


HIR dij

Fotó: Agroinform.hu

Miért fontos mindez?

„Azért őrizzük meg ezeket a hagyományokat, mert ezek az ételek, sütemények mind természetes, jó minőségű alapanyagokból készültek. Amikor ma vegyszerekkel teli élelmiszerek között élünk, fontos visszatérni ezekhez a tiszta ízekhez” – fogalmazott Dr. Nagy Imre.

A szervezet programjai óvodásokat, iskolásokat és családokat egyaránt megszólítanak. A sütések és kóstoltatások mindig nagy sikernek örvendenek, legyen szó akár helyi közösségi rendezvényről, akár testvérvárosi látogatásról.


beles

Fotó: archív/Barak Beáta/haon.hu

A lakodalmas béles titka

Az OMÉK-on Szabó Lajosné és Kun Ferencné kínálták a böszörményi süteményeket.

„A lakodalmas béles egy hagyományos, hajtogatott, zsíros tészta, amit régen kizárólag lakodalmakban sütöttek”

– mesélte Kun Ferencné. A tészta különlegessége, hogy préselt zsírral készül, nem egyszerű hájjal, és többszöri hajtogatás után lesz igazán szép leveles.

A töltelék változatos: fahéjas rizs, lekvár, dió – mindegyik a régi böszörményi konyha emlékét idézi. Nem véletlen, hogy a standnál gyorsan elfogyott minden sütemény.



Több mint sütemény

A Civilek a Lakóhelyért Egyesület nem csupán recepteket őriz. Évente megrendezik a Hajdúsági Kenyérünnepet és a Kemencés Napot a Hajdúböszörményi Tájházakban. Összesen több mint 50 önkéntes segíti munkájukat, köztük a Bocskai István Gimnázium diákjai, akik közösségi szolgálat keretében kapcsolódnak be a programokba.

Az egyesület eddig két süteményeskönyvet adott ki, amelyek nagy sikernek örvendtek, és már készül a harmadik kötet is. Emellett a slambucot is felterjesztették a Hungarikumok közé – hiszen ez a tésztás-krumplis, szalonnás étel szintén szorosan kötődik a pásztorhagyományokhoz.


HIR dij

Fotó: Agroinform.hu

Elismerés az OMÉK-on

A szervezet munkáját idén az OMÉK-on is elismerték. A HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) védjegy gyűjteményben szereplő termékeik és a hagyományőrzésért végzett munkájuk bizonyítja, hogy a böszörményi ízek nemcsak a múltat, hanem a jövőt is formálják.

Az OMÉK közönsége így nem csupán süteményt kóstolt, hanem egy szeletet a paraszti kultúra örökségéből – olyan értéket, amelyet a Civilek a Lakóhelyért Egyesület két évtizede kitartóan őriz és továbbad.

Indexkép: Agroinform.hu