Amikor az egészséges táplálkozás kerül szóba, a friss, ropogós zöldségek és gyümölcsök tűnnek a legjobb választásnak. De meglepő módon vannak olyan esetek, amikor a főzés valójában növeli az adott élelmiszer tápértékét – így van ez a paradicsommal is. A tudomány szerint a főtt paradicsom igazi szupersztár, különösen a benne található likopin nevű antioxidáns miatt.
A likopin egy erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni a sejteket a károsodástól, így csökkentheti többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a májproblémák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ráadásul egyes kutatások szerint a rák megelőzésében is szerepet játszhat. A trükk pedig az, hogy ez az anyag főzés hatására válik igazán hatékonnyá és könnyen felszívódóvá.
Ez azt jelenti, hogy ha a paradicsomot megfőzzük – például egy ízletes házi tésztaszósznak –, nemcsak a zamata lesz erőteljesebb, de a szervezetünk is jobban tudja hasznosítani a benne lévő likopint. Fontos azonban, hogy ne a boltban vásárolt késztermékeket válasszuk, mert azok gyakran tartalmaznak hozzáadott sót és egyéb adalékokat. Egy otthon, olívaolajjal elkészített paradicsomos étel nemcsak egészségesebb, de sokkal finomabb is!
Ha a paradicsomot megfőzzük, a szervezetünk jobban tudja hasznosítani a benne lévő likopint – Fotó: Pixabay
A paradicsom ráadásul 95%-ban vízből áll, így kiválóan hidratál, tele van C-, K1- és B9-vitaminnal, valamint káliummal, amelyek segítenek az immunrendszer, a vérnyomás és a sejtek megfelelő működésében. Tehát ha eddig csak nyersen fogyasztottad, ideje kipróbálni főzve is – az egészséged meg fogja hálálni!
Forrás: thedailymeal.com