Ha már lekvárból és befőttből is elég sorakozik a kamrában, ideje a maradék gyümölcsből valami egészen mást, valami igazán magyar csodát készíteni – pálinkát! De nem mindegy, miből és hogyan, hiszen a jó pálinkát nem mennyiségre, hanem minőségre mérik. És hogy mik a magyar pálinkafőzés legféltettebb titkai? Olvass tovább, mutatjuk a részleteket!

Mitől magyar a pálinka?

A pálinka nem csak egy ital – igazi hungarikum, amely kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készülhet. Nem véletlenül védett a neve! Csak az lehet igazi pálinka, amit hazai nemes vagy vadgyümölcsből, szőlőből vagy aszúszőlő-törkölyből főznek. A kisüstinek nevezett pálinka ráadásul csak akkor viselheti ezt a nevet, ha maximum 1000 literes, rézfelületű lepárlóban, legalább kétszeri szakaszos lepárlással készült. És persze, az igazi pálinkát sosem isszuk jéghidegen – különben oda a zamat és az illat!

A 6 leghíresebb magyar pálinka – és a titkaik

  1. Szatmári szilvapálinka
    Ez az ital nem hiányozhat egyetlen magyar ünnepről sem! A Szatmár-Beregi síkság különleges mikroklímája miatt itt terem a legzamatosabb szilva, amiből kizárólag Penyigei és Besztercei fajtát lehet használni – minimum 80%-ban! A helyi szilva aromája világszinten is egyedülálló, a pálinka pedig csak innen származó gyümölcsből lehet szatmári. Egy igazi hungarikum, amit már a címerbe is be kéne vésni!
  2. Kecskeméti barackpálinka
    Képzeld el: homokos talaj, nappali forróság, éjszakai hűvös – mindez együtt adja a kecskeméti kajszibarack utánozhatatlan ízét. Már az 1600-as években is főzték itt a pálinkát, a népszerűségnek köszönhetően pedig ma is rengeteg kajszifát ültetnek. Az alapanyag: magyar kajszi, gönci magyar kajszi, pannónia, ceglédi bíborkajszi vagy bergeron. Aki igazi barackos élményre vágyik, annak Kecskemétre kell zarándokolnia!
  3. Békési szilvapálinka
    A Körösök völgyének 30 kilométeres körzetéből származik ez a pálinka, és a szilva hosszan érő, magas cukortartalmú fajtáit használják hozzá. A békési pálinka legalább 50%-ban vörös szilvából készül, de besztercei, stanley és ageni fajták is kerülhetnek bele. A titok? A szilva színe és édessége – meg persze a békési levegő!
  4. Szabolcsi almapálinka
    Ha valami igazán magyarra vágysz, kóstold meg a szabolcsi almapálinkát! A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei almák – jonatán, jonagold, golden, red delicious és idared – adják az alapot. Ez a pálinka mindig kristálytiszta, csak az érlelés ad neki enyhe sárgás árnyalatot. Régen sok magyar ezzel indította a napot – sőt, fájdalomcsillapításra is használták!
  5. Gönci barackpálinka
    Gönc és környéke a kajszibarack hazája, ahol a szőlő- és borkultúra helyét átvette a gyümölcstermesztés. A gönci magyar kajszi fajtából készült pálinka halványsárga, illatos, és olyan gyümölcsös, hogy az ember szinte harapni tudná az ízét!
  6. Újfehértói meggypálinka
    Az újfehértói fürtös meggy és a debreceni bőtermő adják ennek a pálinkának az alapját. Bár a meggyet magozzák, némi tört mag mindig kerül a cefrébe, ami a pálinkának jellegzetes marcipános-mandulás ízt kölcsönöz. A humuszos homoktalaj különlegessé teszi ezt a meggyet – és így a pálinkát is!


pálinka

Ismerd meg a pálinka titkait. – Fotó: Shutterstock

Pálinkafőzés: hagyomány, tudomány, élvezet

Akár boltban veszed, akár bérfőzeted, akár magadnak főzöd – egy biztos: a magyar pálinka világszinten is különleges. De ne feledd: mindig csak mértékkel! A pálinka lényege nem a mennyiség, hanem a minőség és a közös élmény. Egy pohárka magyar pálinka – és máris minden gondod elszáll!

Kóstoltad már mind a hatot? Ha nem, irány a legközelebbi pálinkafesztivál, vagy kérdezd meg a nagypapát a családi recept titkáról!