Ha beköszönt az ősz, az erdők nem csak színes levelekkel, hanem ehető kincsekkel is megajándékoznak minket De mielőtt fejest ugranál a gombavadászatba, jó, ha tudod: a természet csodái között ott lapulnak a halálosan mérgező példányok is! Egy rossz mozdulat, egy téves azonosítás az életedbe kerülhet! Ezért mindig vidd el a zsákmányodat gombaszakértőhöz, mielőtt a serpenyőbe dobnád.

Na de, miért is érdemes nekivágni az őszi erdőknek? Mert elképesztő ízek, illatok és textúrák várnak rád – persze csak a legnagyobb óvatossággal! Összegyűjtöttük neked azt az 5+1 gombát, amikért tényleg érdemes lehajolni. Vigyázat, ezek után garantáltan gombalázban fogsz égni!


1. Az ízletes vargánya – az erdők aranya


A vargánya igazi sztár a gombák között! Nem véletlenül hívták régen az „Úr gombájának” is, hiszen tömör húsú, gesztenyebarna kalapú finomság, amit a lucfenyők alatt, szeptembertől novemberig kutathatsz fel. Csak nehogy túl későn indulj, mert az első fagyok után már búcsút inthetsz neki! Tipp: ne mosd, csak töröld le – és már mehet is a rántottába vagy a pörköltbe!



2. Az ízletes rizike – narancsos csoda


Az ízletes rizike nem csak a színével hódít, hanem roppanós állagával is. Erdeifenyők alatt bukkanhatsz rá, és bár néha elijeszthet a narancssárga "vére", ne hagyd ki! Főzés után is megőrzi keménységét, így tökéletes rántva vagy pörköltnek. És a legjobb hír: mérgező hasonmása nincs!



3. Nagy őzlábgomba – az esernyős óriás


Ha egy hatalmas, pöttyös kalapú, esernyőre emlékeztető gombára bukkansz, valószínűleg őzlábgombával van dolgod. A kalapja a fő attrakció, mert a tönkje túl rágós. Frissen rántva, halízű különlegesség, de ne feledd: csak a kalapját edd meg!



4. Kései laskagomba – az egészséges kagyló


A laskagomba egészségbomba: tele van B-vitaminnal, és még a koleszterint is csökkenti! Októbertől februárig, elhalt fatörzseken keresd. Kagyló alakú, szürkéslila kalapja csokorban nő, így egyetlen találattal akár több kilót is zsákmányolhatsz. Idősebb példányai viszont rágósak lehetnek, ezért inkább a fiatalokat szedd le!

gomba

Ősszel érdemes gombavadászatra menni. Fotó: Shutterstock


5. Sárga rókagomba – az illatos kedvenc


A sárga rókagomba kajszibarackos illatával és fűszeres ízével igazi csemege. Lombos és tűlevelű erdőkben is előfordul, de vigyázz: könnyen összetéveszthető az álrókagombával! Szakértői szem nélkül ne kockáztass!



+1. Erdőszéli csiperke – a klasszikus


A csiperke tulajdonképpen a gombák egy csoportja. Ide tartozik a kisebb termetű, sárguló kalapú, ánizsszagú, karcsú és hosszúlábú csiperke. Sajnos megnehezíti a szedését, hogy sok gombához hasonlít, így a fehér gyilkos galócával is könnyen összetéveszthető. Alakja és termőhelye is azonos, sőt, még a szaga is nagyon hasonlít rá. A gyilkos galóca legjobb megkülönböztető jele az, hogy teljesen fehéren maradnak a lemezei és hogy a tönk alján bocskor található, de mindig vidd a gyűjtött gombákat képzett gombaszakértőhöz.

A csiperke kalapja akár 30 cm átmérőjű is lehet. Íze kellemes, édeskés, így sokféleképpen elkészítheted. Lomb- és fenyőerdőben lelhető fel, leginkább az erdőszéleken, de az akácos erdeinkben is a leggyakoribb gombák közé tartozik. Nyári és őszi gomba, amely az esőzések után található meg, és májustól novemberig terem. 

Legyen otthon is csiperkéd

A csiperke nemcsak az erdőben hozzáférhető, hiszen lehet belőle sajátod is. A csiperke gomba jellegzetesen magyar termesztési módja a polietilén-zsákos pincei termesztés. Bár elsőre ijesztőnek és bonyolultnak tűnik, a valóságban egyáltalán nem az. A gombazsákokat készen tudod megvásárolni. A csiperke elhalt növényi sejtekből származó cellulóz bontásával fedezi szénhidrátszükségletét, de a fejlődéshez nitrogénre és egyéb ásványi anyagokra is szüksége van, melyet a gombafonalak szívnak fel környezetükből. Táptalaja a komposzt, ami nitrogén műtrágyából, érlelt szalmás trágyából és ásványi anyagokból áll.


A csiperke csírájával beszőtt zsákokat pincében, garázsban vagy fóliasátorban helyezheted el. A zsák felszínét vízszintesre kell igazítani, és nyirkos fóliával betakarni. Az első két hétben 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség, majd le kell venni a borítást és a tápközeget 4 cm vastagon takarófölddel kell beborítani. Tíz nap múlva a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsd 17-18 Celsius-fokra, hogy kellő mennyiségű gombád teremjen. A zsákok környékét locsold meg.

A termés négy hullámban jelenik meg. Az első szedés a zsákok elhelyezése után 32-38 nappal történhet. Fontos, hogy csak akkor szedd le, amikor a gombakalap alatt az úgynevezett fátyol kitapintható. A gombát csavarva emeld ki a talajból. Ha beszakadna az alja, azt is szedd ki.

Az őszi gombavadászat igazi kaland, de csakis a legnagyobb odafigyeléssel! A természet nem játék, a gombák pedig nem mindig azok, aminek látszanak. Élvezd a friss levegőt, és kóstold meg az erdő legfinomabb ajándékait – de csak biztonságosan!