A nyári hónapok legnépszerűbb vendéglátóhelyeit vette célba a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), amely az ország strandjain és fagylaltozóiban tartott kiemelt ellenőrzéseket. A cél az volt, hogy feltérképezzék, milyen mértékben tartják be az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásokat ezek az egységek – az eredmények aggasztó képet festenek.

Az akció keretében 489 vendéglátóhely – 292 fagylaltozó és 197 strandbüfé – került górcső alá. Az első hónap során a hatóság összesen 953 kilogrammnyi, jogsértő módon forgalmazott élelmiszert vont ki a piacról. A leggyakoribb problémák a higiéniás előírások megsértéséből fakadtak, különösen a kézmosási lehetőségek hiánya, a kézfertőtlenítők és papírtörlők elmaradása volt jellemző.



Az egységek közel 16 százalékában tapasztalták, hogy nem állt rendelkezésre megfelelő kézmosó infrastruktúra, de több esetben a mosogatási feltételek sem feleltek meg a szabályoknak. A legkirívóbb szabálytalanságok miatt 11 vendéglátóhelyet ideiglenesen be is zártak.

A legsúlyosabb hibák közé tartozott a túlzsúfoltság, a hűtőpultok szennyezettsége, illetve rovarmaradványok jelenléte a fagylaltos edényekben és más élelmiszerek felületén. Az ilyen körülmények közegészségügyi szempontból rendkívül kockázatosak, ezért a hatóság haladéktalanul intézkedett.

A fogyasztók tájékoztatása sem mindenhol volt megfelelő: az ellenőrzött helyek 9,1 százalékában nem tüntették fel pontosan az allergéneket vagy a mesterséges színezékeket. Emellett több mint 9 százalékban olyan dolgozókat alkalmaztak, akik nem rendelkeztek érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással – ez szintén súlyos szabálysértés.



Dokumentációs hiányosságok és nyomonkövethetetlen, jelöletlen élelmiszerek forgalmazása is előfordult. Az ilyen termékeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, így összesen 285 tételt, 953 kilogrammos mennyiségben kellett megsemmisíteni vagy visszahívni.

Bár a vizsgálatok során sok egység megfelelt az előírásoknak, a tapasztalt szabálytalanságok arra figyelmeztetnek, hogy a nyári szezonban is fokozott figyelmet kell fordítani az élelmiszerlánc biztonságára. Ez nemcsak a vendéglátók, hanem a fogyasztók egészségének védelmét is szolgálja.



A hatóság a nyár hátralévő részében is folytatja az ellenőrzéseket, hogy megelőzzék a súlyosabb élelmiszer-biztonsági incidenseket, és biztosítsák a tiszta, megbízható környezetet a strandokon és fagylaltozókban.

Indexkép: nkfh.gov.hu