A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA HAL) tájékoztatása szerint a gazdasági nehézséget okozó aszálykárok és a növekvő költségek ellenére is a hazai haltermelők biztosítják a fogyasztók számára, hogy a karácsonyi asztalra kiváló minőségű hazai hal kerüljön.

A magyar háztartásokban hagyományosan a karácsonyi időszakban fogyasztják a legtöbb halat, ekkor a haltermelők teljes éves értékesítését tekintve az éves halfogyasztás 35-40 százaléka realizálódik.

Ez az arány egyes nagy haltermelőknél, vagy a karácsony előtti "nagy hajrában" lévő kiskereskedelmi egységeknél akár 60-70 százalékot is elérhet.

Ekkorra időzítik a tógazdaságok a nagyszabású lehalászásokat, és bár idén az aszály jelentős gazdasági hatással volt a haltermelőkre – sokan nem tudták üzemi szintre feltölteni halastavaikat –, a MA-HAL szerint bőséges és kiváló minőségű hazai halkínálat áll a fogyasztók rendelkezésre, melyből az év során ünneptől függetlenül is vásárolhatnak a fogyasztók, hogy változatos halételekkel színesítsék a mindennapok vacsoraasztalát.

hal

A magyar háztartásokban hagyományosan a karácsonyi időszakban fogyasztják a legtöbb halat – fotó: pexels.com

Mi várható a boltokban?

A szervezet arról tájékoztatott, hogy a hazai fogyasztók a tavalyi árszintre számíthatnak. Ezt annak ellenére jelentik ki, hogy a termelők és a boltok fenntartási költségei a jelentősen növekedtek. A szakmaközi szervezet szerint a cél az, hogy a fogyasztó a tavalyi árhoz hasonló áron jusson hozzá a kiváló minőségű magyar haltermékekhez.

A MA-HAL irányárakat is közzé tett, hangsúlyozva, hogy ezek tájékoztató jellegű, jellemző kiskereskedelmi árakként értendők, amelyek boltonként és régiónként eltérhetnek: 

  • Élő ponty: 2000 – 2500 forint/kg
  • Pontyszelet: 3500 – 4500 forint/kg
  • Afrikai harcsafilé (bőr nélkül): 4500 - 5500 forint/kg
  • Szürkeharcsafilé: 7000 - 9000 forint/kg 
  • Busaszelet: 1500 - 2000 forint/kg

A hal több mint étel

A MA-HAL felhívta a figyelmet a hazai hal fogyasztásának nemzetgazdasági és környezeti előnyeire is, és kiemelve, hogy a magyar akvakultúra termékei mind kiváló minőségűek. Továbbá nem lehet elégszer elmondani, hogy a halak fogyasztása kiemelten fontos az egészséges táplálkozásban.

Hangsúlyozták, hogy a magyar haltermékek nemcsak minőségi, hanem azok termelése ökológiai szempontból is igen magasra értékelhetőek. A szervezet úgy fogalmazott:

Aki ilyen terméket választ a karácsonyi asztalára, az nem csak a saját egészségét, de a környezetét is óvja

Ezzel utalva arra is, hogy a hazai hal szállításának ökológiai lábnyoma lényegesen alacsonyabb, mint az importból származó termékek esetében. A szakmaközi szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar hal vásárlásával a fogyasztók közvetlenül támogatják a hazai haltermelőket és munkahelyeket. A magyar haltermelők ezzel biztosítják, hogy bőségesen rendelkezésre álljon a karácsonyi asztalhoz szükséges árualap és a fogyasztók kiváló minőségű magyar haltermékekhez jussanak.

Forrás: Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet
Indexkép: shuttterstock.com