A sárgarépa annyira közkedvelt zöldségéle, hogy valószínűleg most is van éppen belőle otthon nálatok. Nem is csoda, hiszen nagyon finom csak úgy nyersen elrágcsálva, vagy salátába reszelve, de a húsleves sem igazi nélküle. A belőle készült torta pedig igazi csemege. Azon túl, hogy fütyülni nem fogunk szebben tőle, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Hiába gyakori vendég nálunk, sok mindent nem tudunk róla.

Például sokáig fehér, sárga és lila változata is létezett, de végül a ma ismert narancsszínt a holland kertészeknek köszönhetjük, akik így akartak kedveskedni a királyi családnak. De nem csak a királyok kedvence. Tudjunk meg róla minél többet, és adjunk neki helyet a kertünkben.

Így legyen sárgarépa a kertedben

A sárgarépa kétéves növény, vagyis az első évben levelet és erős karógyökeret, répatestet fejleszt, míg a második évben virágot hoz és magot érlel. A sárgarépa jó hidegtűrő növény, hiszen a magok csírázása már 4 Celsius-fokon megindul, habár az ideális csírázási hőmérséklete 20 Celsius-fok körül van. A csírázást követően a lomblevelek a gyengébb fagyokat is könnyen átvészelik.

sárgarépa

Ha van kerted, adj helyet benne a sárgarépának is. Fotó: Shutterstock

A sárgarépa fényigénye közepes, ahogyan a vízigénye sem túlságosan magas, de bőséges termést rendszeres öntözéssel érhetünk el. A sárgarépa a lazább szerkezetű vagy középkötött talajokat szereti a legjobban, melyek kémhatása semleges pH-jú. A túl sok nitrát azonban kedvezőtlenül befolyásolja a fejlődését.

A sárgarépa szaporítása magvetéssel történik. A sárgarépa esetében a vetésmélység 2-3 cm, a sortáv 15-20 cm. A magok nem kerülhetnek se túl mélyre, se túl sekélyre, mert akkor a kelés nem lesz egyenletes. Nagyon fontos, hogy a vetést követően alaposan öntözzük be, mivel a csírázás és a kezdeti fejlődés ideje alatt nagyobb vízigénnyel rendelkezik.

Az egyelés nagyon fontos, hiszen csak így tudnak a növények megfelelően fejlődni. Ekkor hagyjunk 4-6 cm-es tőtávot. Ahogy a sárgarépa növekedésnek indul, folyamatosan ügyeljünk a gyomtalanításra is. A rövid tenyészidejű sárgarépa íze igazán édes, habár a répatest kisebb lesz.

A sárgarépa a felszedést követően jól tárolható. Ehhez vágjuk le a leveleket úgy, hogy egy kisebb csonkot hagyunk a levélalapnál. A sárgarépa tárolására sötét, hűvös helyiségben kerüljön sor, szétterítve, nedves homokban. Azonban fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a zöldségeket, és amelyik romlásnak indult, azt rögtön távolítsuk el a többiek közül, nehogy azok is megromoljanak.

A sárgarépára veszélyt jelenthet a sztemfíliumos betegség, amely a lomb pusztulásával és a répatest fekete foltosságával jár. A fertőzött répát nem lehet elfogyasztani. A lisztharmat is felültheti a fejét, amely fehér bevonatot képez a leveleken, majd a gyökerek fejlődése megáll. Az alternáriás levélfoltosság a sárgarépa leveleken jelenik meg kerek foltok formájában, melyek idővel barnás árnyalatúra színeződnek.

Fütyülésben nem, de sok egyébben segít

A sárgarépa karotinoid tartalma kiemelkedő. A sárgarépa tartalmaz még B-vitaminokat, C-vitamint, kalciumot, foszfort és vasat. A fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen energiatartalma mindössze 52 kcal tíz dekagrammonként. Mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony, külső héj alatti háncsszövetben található, így csak vékonyan hámozzuk meg. A sárgarépában található béta-karotinnak mindössze a negyede hasznosul, azonban hő hatására megnyílnak a sejtfalak, és sokkal több válik belőlük hozzáférhetővé.

sárgarépa

A sárgarépa nem mindig sárga. Fotó: Shutterstock

A sárgarépa rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, és szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyeket. Véd a napégés ellen is, erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a szív- és keringési rendszer betegségeivel szemben, és napi 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Azért is érdemes saját sárgarépát fogyasztani, mert képes elraktározni a talaj vagy a műtrágyák nitráttartalmát, ezért ilyen esetben napi 5 adag répánál többet ne fogyasszunk.

Ha fáradtnak érezzük magunkat, kiváló az elménk felpezsdítésére, a benne található karotinoid elsősorban a mell és a tüdő védelmét biztosítja a daganatos megbetegedések ellen.

Megóv a véráramot akadályozó plakkok megjelenésétől, ezzel védve a szívet, de az enyhe légúti panaszokat szintén jól kezeli, főleg a nyers, reszelt sárgarépa és méz vagy citrom kombinációjával.

Védi a retinát és megelőzi a szürke hályog kialakulását, emellett pedig még a bőrnek is jót tesz és erősíti a hajat is. A sárgarépa fluortartalma képes megakadályozni a fogakon és az ínyen a baktériumok megtelepedését, sőt még fiatalon is tart, hiszen késlelteti az öregedést.

Mivel serkenti az étvágyat, kiváló  étvágytalanságban szenvedők részére. Emellett vízelhajtó. De a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára is ajánlott a fogyasztása, mivel a koleszterinszintet csökkenti, az immunrendszert pedig erősíti.

A sárgarépa jó barátunk, és habár a nyulak sem tanultak meg fütyülni tőle, ezen kívül nagyon sok mindenben támogat minket.