OX EV

Ez az új kisteherautó neve, amiben az EV az Electric Vehicle-t jelenti. A nagy premier nemrég, a Glasgow-i COP26 klímaváltozási konferencián volt.

Globális törekvés az elektromos járművek minél nagyobb és mielőbbi térhódítása – már néhány traktorgyártó is dolgozik rajta –, azonban nem minden gépkocsi eladható minden piacon, részben a vételár, részben piaci igények miatt. Így született meg az OX, 1,8 tonnás teherbírással és a gyári ponyvázat alatt 8,8 köbméteres raktérfogattal, hogy kimondottan a feltörekvő országok úttalan útjaira tervezve és a kis farmergazdaságok számára is elérhető legyen.

ox

A prototípus teszt közben

A hatótáv legalább 200 kilométer, mobil vagy fix napelemes, terrészetesen pufferakkuval is rendelkező töltőberendezésekről tölthető. Az akkuegység az alvázban, a plató alá került beépítésre, egyenletes súlyelosztással és kiváló stabilitást adva.

Műszaki részletek nem ismertek, de a tervezők minden bizonnyal egy robogószintű kezelhetőségre törekszenek, és két külön motorral, minimális elektronikával a 4x4-es meghajtás is biztosított.

A jármű fő alkalmazása a termények szállítása, akár a földekről egyenesen a piacokra, de várhatóan az élő állatok vásárba szállítása szintén fel fog merülni igényként.

S van egy gyökeres fordulat is a történetben, az OX Delivers, amely a gépkocsimegosztó szolgáltatást jelenti, az angol „pay as you go" kb. futásteljesítmény alapján történő fizetés kifejezéssel.

Forrás: www.fptindustrial.com