Tavaly októberben, körülbelül két héttel az Agritechnica előtt rendezték meg a világ másik felén, a közép-kínai Wuhanban a Kínai Nemzetközi Mezőgazdasági Gépkiállítást (Ciame). Ez Kína legnagyobb és Ázsia egyik legfontosabb mezőgazdasági gépkiállítása, melyről nemrég jelent meg részletes beszámoló a Meccagri-n.

Több mint 220.000 négyzetméternyi kiállítási terület, közel 2300 kiállító, a teljes kínai mezőgazdasági géppiac szereplőinek több mint 70% és mintegy ötven országból érkező több mint 150.000 látogató – a kiállítás beszédes paraméterei.


A cikk szerzője szerint az az út, amelyen a kínai ipar halad (s amely egyre inkább a globális mezőgazdasági gépesítési megoldások felé tendál), egyértelműen azt mutatja, hogy az ottani mezőgépgyártás Európára kacsingat, de ezt bizonyítják a nagy nemzeti szereplők által a Ciame-n bemutatott új termékek is.

Mindjárt az előtérben a Zoomlion gigantikus standja volt látható, a cég a teljes mezőgazdasági termelési folyamat gépesítésére szolgáló megoldásokat mutatott be, amelyek a fejlett precíziós gazdálkodási eszközök és technológiák, köztük az IoT és a Big Data integrálása mellett a fenntartható energiaátmenet alternatív hajtásainak legfejlettebb megoldásait is felvonultatta.

A Zoomlion Heavy Machinery Co. Ltd. mezőgazdasági gépiparának Ciame-ban bemutatott újdonságai közül az RG2004 traktor különösen alkalmas nehéz munkákra, 6,9 literes, hathengeres Yuchai motorral szerelve – turbófeltöltővel és elektronikusan vezérelt dízel közvetlen befecskendező rendszerrel –, amelyet a Bosch fejlesztett ki, 235 kW maximális teljesítménnyel, ZF sebességváltóval 16 előremeneti és 16 hátrameneti fokozattal, 80 l/perc teljesítményű hidraulikával és nagy teljesítményű függesztéssel, 375 literes üzemanyagtartállyal, megerősített futóművel, amely stabil tapadást és megnövelt terhelhetőséget biztosít, valamint nehéz munkagépek használatához optimalizált alkatrészekkel.

"Exportra szánt" építésű – különös tekintettel Oroszországra, amelyet az ukrajnai konfliktus miatt megfosztottak a nyugati márkáktól (az orosz gazdák által 2023-ban vásárolt kínai traktorok közel negyede Zoomlion márkájú, a kínai márka piaci részesedése elérte a 26% -ot az országban, egyes régiókban a 46%-ot is) –, elődjéhez képest számos változtatáson, fejlesztésen megy keresztül, kérésre automatikus vezetéstámogató rendszerrel is rendelkezik.

kínai traktor

A Zoomlion PL2304-1 traktora, 230 lóerővel már pilóta nélkül is képes dolgozni – forrás: Ciame

A teljesítmény növelése jegyében a PL2304-1 traktor 230 lóerővel mindenképpen említést érdemel, 40FWD + 40RM powershift sebességváltóval, intelligens, teljesen elektromos hidraulikus vezérlőrendszerrel, automatikus TLT funkcióval, opcionálisan GPS navigációval és pilóta nélküli vezetéssel.

A márka új irányvonalának képviselői közé tartozik a CA504ET traktor, amellyel a Zoomlion elnyerte a technológiai innovációs díjat a 2022-2023-as China Agricultural Machinery Annual TOP50+ eseményen. Ez egy 50 lóerős, teljesen elektromos traktor, amelyet üvegházakban, istállókban és zárt környezetben történő munkavégzésre terveztek, kipufogógáz-mentes, csendes működésének köszönhetően és nemzetközi piacra is szánják.

Megjegyzendő, hogy a négykerék-meghajtás, a hidraulikus kormányzás és a fokozatmentes sebességváltó mellett opcionális intelligens modulok, például autonóm vezetés és mesterséges intelligencia állnak rendelkezésre, amelyek a gyártó szerint "megtörik a külföldi termékek technológiai monopóliumát ezen a területen, és tanúsítják a "zöld" technológiák egyre nagyobb mértékű belépését a kínai mezőgazdasági gépgyártásba".

A CB 503 traktor szintén nagy érdeklődésre tarthatott számot, különösen alkalmas lejtős terepen, dombokon és hegyekben, valamint rossz állapotú utakon való könnyű munkavégzésre.

kínai traktor

A Zoomlion CB 503 traktor különösen alkalmas a munkavégzésre lejtős terepen, dombokon és hegyekben – forrás: Ciame

Továbblépve a kínai mezőgazdasági gépesítés másik óriására, a China National Machinery Industry Corporation (Sinomach), egy állami tulajdonú vállalat YTO nevű csoportjára; amely a 2021-es kiadás folytatásaként – amikor piacra dobta az automatikus irányítási rendszerrel, akadályérzékeléssel és távirányítóval felszerelt LF2204 traktort – idén mindenekelőtt hi-tech megoldásaival tűnt ki, amelyek tele vannak olyan fejlett funkciókkal, mint a mesterséges intelligencia, automatizált vezérlőrendszerek és precíziós gazdálkodási technológiák.

Bár közel volt a bevezetéshez, a CH-2202 az első kínai gyártású, 220 lóerős lánctalpas traktor, amely a Dongfanghong nevet viseli, nem volt kiállítva. Az új modell, amelynek gyártása várhatóan hamarosan megkezdődik, nagyobb teherbírású, full-frame teherhordó karosszériarendszert használ és új hidrosztatikus sebességváltóval lesz felszerelve, illetve differenciálmű-kormányzási rendszerrel kombinált.

kínai traktor

A Lovol új zászlóshajója, a 380 lóerős P3804-8HV traktor – forrás: Ciame

A Weichai Lovol Heavy Industry, egy másik kínai mezőgazdasági gépóriás a "hazai" színpadot választotta, hogy bemutassa új zászlóshajóját, a P3804-8HV-t, amely 9,5 literes hathengeres, 380 lóerős Weichai motorral van felszerelve. Újgenerációs CVT 8 HV sebességváltójával 40 km/h végsebességgel és 270 liter/perc áramlási sebességű hidraulikus rendszerrel.

Ha a cél elérésére irányuló stratégiák még ezek után sem világosak, a Weichai Lovol Heavy Industry már dolgozik egy új csúcskategórián, egy új Lovol 450-480 lóerős törzscsuklós traktoron.

Egy másik kínai mezőgazdasági gépgyártó, a Xuzhou Kat Agricultural Equipment Co., Ltd. szintén a nagy teljesítményre összpontosít és a Ciame 2023 kiállításon mutatta be az új KAT KR4404EX traktort, szintén csuklós alvázzal, 440 lóerős Weichai 6 hengeres motorral és 24FW + 12REV szinkronizált sebességváltóval felszerelve.

Ugyanezek a stratégiák a fiatal kínai Ensign Heavy Industries Co., Ltd. vállalat számára, amelyet 2011-ben alapítottak, és vezető szerepet tölt be a nehézgépek gyártásában Kínában. Az európai piac és különösen az orosz piac céljai, ahol már most is jelentős jelenléttel büszkélkedhet, arra kényszerítették, hogy magasabbra tegye a lécet a teljesítmény, de a működési kényelem és az ergonómia tekintetében is azáltal, hogy új fülkéket és Carraro első tengelyeket kínál gépeiben.

Az eredmények közé tartozik az Ensign YX 2404-N traktor, amelyet kifejezetten az orosz piacra frissítettek, ez egy nehezebb, teljesen új széria megnövelt tengelytávval és új funkciók hozzáadásával.

kínai traktor

A Xuzhou szintén a kiállításon mutatta be az új KAT KR4404EX traktort, csuklós alvázzal, 440 lóerős Weichai 6 hengeres motorral – forrás: Facebook/Ciame

Mellettük debütált a 2023-as Ciame kiállításon a fokozatmentes sebességváltóval rendelkező YX3004-8HEV hibrid traktor, amely különösen alkalmas olyan nehéz feladatokra, mint a szántás és az altalaj-lazítás.