Míg a skandináv országokban szinte minden kertben robotok végzik a fűnyírást, addig Magyarországon még gyerekcipőben jár a kerti robotizáció. A jövő viszont egyértelműen a robotoké és az akkumulátoros gépeké a kertápolásban – derült ki a Husqvarna összeállításából.

robotfűnyíró

A válaszadók 63 százaléka szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót a saját kertjében is – fotó: Husqvarna

A magyarok hatvan százaléka rendelkezik saját kerttel

Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd cégcsoport innovatív robotfűnyíróit mintegy kétmillió kertben használják világszerte, Magyarországon pedig dinamikusan nő az értékesítés, több ezer készüléket adott el tavaly a vállalat. A kerti robotikában úttörő Husqvarna közel 20 éve folyamatos technológiai fejlesztéseket végez a fűnyírásban, hamarosan pedig a nagy alapterületű közösségi területek robotizálását is új szintre emeli.

A magyarok hatvan százaléka rendelkezik saját kerttel, a többség pedig maga végzi a kert körüli teendőket. 10-ből 9-en tesznek így, és mindössze 7 százalék veszi igénybe bizonyos esetekben szakember segítségét. A kerti munkák közül a gyomlálást szeretik a legkevésbé a magyarok: 10-ből 6 válaszadó ódzkodik tőle, de dobogós helyen áll a fűnyírás is, utóbbi egyébként jellemzően a férfiak feladata a családban.  Így nem meglepő, hogy bár a többségnek hagyományos fűnyírója van, 63 százalék szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót a saját kertjében is – derült ki a Husqvarna reprezentatív felméréséből.

Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd vállalat szerint a jövő egyértelműen az akkumulátoros és robotfűnyíróké, az értékesítés dinamikusan nő ebben a szegmensben.

Északon már minden a robotokról szól

„A Husqvarna élen jár az innovatív technológiák fejlesztésében és jelenleg mintegy 40 országban van jelen. Nagyon eltérő a robotfűnyírók iránti nyitottság az egyes országokban. Ugyan világszerte mintegy kétmillió kertben használják a modelleket, a robotfűnyírók piaca ma nagyrészt a nyugat-európai és észak-európai fogyasztói szegmensre koncentrálódik, Svédország és Németország például abszolút vezetők ebben” – mondta Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője.

A szakember hozzátette, hogy a skandináv országokban teljesen megszűnt a benzinüzemű gépek használata, az emberek sokkal környezettudatosabbak és szinte minden kertben robotok nyírják a füvet. A Benelux államokban nem ritka, hogy 150 robotfűnyíró vág egyszerre egy golfpályát. Ezzel szemben például az Amerikai Egyesült Államokban továbbra is jelentős a kereslet a benzinnel működő termékek iránt.

Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője.

Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője – fotó: Husqvarna

Bizalmatlanok a robotokkal szemben

Volonics Zoltán szerint Magyarországon még nagyon új a robotika kerti alkalmazása és van egyfajta bizalmatlanság is a robotok irányában, amit nagyrészt az okoz, hogy sokan az olcsóbb megoldásokat választják, amelyeket nehéz beprogramozni, mert hozzájuk nem jár szakértői támogatás.

A Husqvarna tavaly több mint kétezer robotfűnyírót adott el, amelyekhez garantálta a szakértők segítségét: csak a terep felmérését követően ajánlanak modellt a felhasználóknak és segítenek a készülék pontos beprogramozásában, valamint a határolóvezetékek elhelyezésében, hogy a robotfűnyíró zavartalanul működhessen.

robotfűnyíró

Még nagyon új a robotika kerti alkalmazása és van egyfajta bizalmatlanság is a robotok irányában – fotó: Husqvarna

Riaszt a fűnyíró

A vállalat például 1998 óta fejleszti és gyártja az Automower® termékcsaládhoz tartozó készülékeket, amelyekből lakossági felhasználásra jelenleg 15 különböző modell érhető el Magyarországon.

A robotfűnyírók a kisebb városi kertektől kezdve az akár 5000 négyzetméteres területekig mindenhol működnek. Ezeket saját applikációjával, lehet beprogramozni, amely lehetővé teszi a távvezérlést és a -felügyeletet. Bizonyos termékek már GPS alapú lopási nyomkövetéssel is rendelkeznek, amely gond esetén azonnal riasztja a tulajdonosokat.

robotfűnyíró

Kihívást jelent például, hogy a gépek visszataláljanak a töltő állomásukhoz és minden terepviszonyon működjenek – fotó: Husqvarna

Drónokkal szállíthatják a fűnyírókat

Volonics Zoltán szerint a robotfűnyírók egyre elérhetőbbek és elterjedtebbek lesznek, ezért sok fejlesztés és innováció születik majd a kerti robotikában.

Kihívást jelent például, hogy a gépek visszataláljanak a töltő állomásukhoz és minden terepviszonyon működjenek. A Husqvarna robotfűnyírói erre már képesek a kertben letelepített vezetőhuzal segítségével, és akár 70 százalékos lejtőkkel is megbirkóznak. Vannak olyan készülékek is, amelyek határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működnek.

A fűnyíróknak azonban az élővilágra is vigyázniuk kell: az érzékelők például kikerülik a kertekben megbújó sünöket és más kisállatokat.

Folyamatosan kutatjuk az új technológiákat és próbálunk minden felmerülő kihívásra megoldást találni, így például a nagyobb alapterületű kertek hatékony nyírására is. Most mutatjuk be a CEORA elnevezésű, új technológián alapuló robotfűnyírónkat, amely 10-szer akkora területet, mintegy 5 hektárt is képes kezelni és határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működik az egyedileg fejlesztett EPOS rendszernek köszönhetően. Emellett visszatérő kérdés a nagy parkok és közösségi területek robotizálása, amelyet immár két éve folyamatosan vizsgálunk.” – tette hozzá a szakember.

További információ a Husqvarna Automower® termékcsaládjáról: https://www.husqvarna.com/hu/robotfunyirok/