A New Holland Agriculture új traktorkategóriát teremtett a T4 Electric Power bevezetésével, amely a mezőgazdasági ágazat első tisztán elektromos üzemű és autonóm funkciókkal is rendelkező traktora. Ez utóbbi különbözteti meg a több elektromos traktortól és az, hogy egy meglévő, szériagyártású dízel alapjaira épül. Sőt, 2024 első negyedévében már értékesíteni kívánják, elsőként az észak-amerikai piacon.

New Holland traktor

New Holland traktor

Ismerős, többcélú (utility) modell a New Holland T4 traktora. Valószínűleg nem véletlen a választás az elektromos projekthez – fotók: www.media.cnhindustrial.com

Gazdasági mindenes, premier most!

A T4 Electric Power traktor ideális a kisebb teljesítményigényű szántóföldi munkákhoz és más alkalmazásokhoz is, mint például vegyes profilú gazdaságok számára – takarmány- és tejtermelés, állattenyésztés, növényházi gazdálkodás, különleges növények termesztése –, valamint kommunális alkalmazásokhoz.

Nyilvános bemutatkozása a 2023-as Farm Progress Show-n volt, amelyet augusztus 29-31. között rendeztek meg az Illinois állambeli Decaturban, a New Holland 967-es számú standján. A traktor várhatóan 2024 elején kerül kereskedelmi forgalomba Észak-Amerikában a kiválasztott kereskedőknél.

Ez a gép a New Holland villamosításra vonatkozó stratégiai tervének legújabb fejlesztése és a márka alternatív energiaforrásokkal működő gépeinek legújabb tagja, mint például a T7 Methane Power LNG (cseppfolyósított földgáz) és a T6.180 Methane Power (CNG). A New Holland szerint a legmodernebb lítium-ion akkumulátorcsomaggal felszerelt T4 Electric Power optimalizált, mindig a szükséglet szerinti teljesítményt és a legalacsonyabb fordulatszámon elért folyamatos nyomatékot biztosítja, ami teljesen új gépkezelői élményt és zökkenőmentes működést biztosít a rakodási folyamatok és a napi mezőgazdasági munkálatok során.

A technológia növeli a termelékenységet

Az intelligens autonóm funkciók és a kreatív vezetőtámogató üzemmódok részei a T4 Electric Power traktor innovatív jellegének, amely a precíziós megoldásokkal és telematikával (PS&T), a biztonsággal, a diagnosztikával és szolgáltatásokkal teszi hatékonnyá a mindennapos mezőgazdasági munkákat. Mivel a tervezési szempontok a jelenlegi mezőgazdasági kihívások – például a megnövekedett teljes birtoklási költség – megoldására összpontosítanak, ezen jellemzők még inkább meghatározó gyártmánnyá teszik a T4 Electric Powert.

New Holland traktor

New Holland traktor

A technológia növeli a termelékenységet – fotók: www.media.cnhindustrial.com

A vezetőtámogató funkciókat – a Follow Me Mode, az „átlátható" rakodókanál és a 360 fokos munkakörnyezet-ellenőrzés – olyan egyéb, teljesen digitális és összekapcsolt funkciók egészítik ki, mint az Over the Air-frissítések, a Live View és a Map Maker, amelyekkel ez a traktor a maga nemében az első a világon. A traktor az intelligens tetőben lévő kamerákat és érzékelőket használja az autonóm funkciókhoz, a különféle üzemmódok pedig egy modern érintőképernyős kijelzőn keresztül aktiválhatók. Az eredmény: jobb teljesítmény és nagyobb biztonság a fülkén belül és kívül is teljes munkaidőben.

Ez a traktor jelentős előrelépést hoz a termelők, gazdálkodók és az önkormányzatok számára. A T4 Electric Power számos olyan kihívást képes kezelni, amellyel mindennap szembesülnek munkájuk során.

A teljesítmény és az akkumulátortechnológia újradefiniálása

A T4 Electric Power motorházteteje alatt egy korszerű akkumulátorrendszer található, amely egy teljesen villamosított hajtáslánccal társul. A 400 V névleges nagyfeszültségű áramkörben 110 kWh maximális energiatárolási kapacitással rendelkező akkumulátor 74 LE (55 kW) névleges motorteljesítményt és 65 LE (48 kW) mellékhajtási teljesítményt biztosít. A hatékony nagyfeszültségű hajtáslánc és integrált hűtési funkciói már jól bevált megoldások, melyek közismert beszállítóktól származnak, és a jelenleg gyártásban lévő alkatrészek kerültek beépítésre.

A dízelüzemű társaihoz képest a T4 Electric Power kiváló teljesítményt nyújt. Négykerék-meghajtású, bevált 12×12-es, elektronikus működtetésű sebességváltót kuplung nélküli hátramenet-kapcsolással és a hagyományos dízelével azonos teljesítményt kínál. Ez magában foglalja a hátsó elektrohidraulikus PTO-t, a vonószerkezetet, több hátsó hidraulikus csatlakozást, a középső hidraulikus szelepeket és a 725LU típusú, mechanikus szintezésű homlokrakodó-szereléket harmadik funkcióval és 214 cm széles kanállal együtt.

A teljes körű vezérlésnek, a fokozott precizitásnak és a gyorsabb reakciókészségnek köszönhetően a traktor növeli a termelékenységet, és csökkenti rendszer válaszidejét.
A traktor elektromos hajtáslánca elősegíti a csendes, teljesítményorientált működést nagy nyomatékkal és menetdinamikával.

A két villanymotornak köszönhetően, a 12+12 fokozatú, elektronikus vezérlésű váltóval kombinálva még egy tapasztalatlan gépkezelő is képes a munkagépet biztonságosan működtetni. A tapasztalt gépkezelők fokozatmentes munkatempóval dolgozhatnak, pusztán a motor fordulatszámának szabályozásával. Az egyenletes és fokozatos erőátadás alacsony fordulatszámon, az állandó teljesítményleadás nagy fordulatszámon növeli a termelékenységet és a pontosságot a szántóföldi munkák során. A nagy teljesítmény és az alig hallható üzemi zajszint a legnagyobb előnyök állattartó telepeken vagy közterületi, kommunális munkák során.

Figyelembe véve a könnyű, közepes és nehéz igénybevételek vegyes alkalmazását, a traktor becslések szerint 4 óra átlagos üzemidőt tud biztosítani. Ez azonban alacsony energiaigényű alkalmazások esetén könnyen meghosszabbítható akár 8 munkaórára is. Valójában a meghosszabbított üzemidő lehetővé teszi a kezelők számára, hogy gyakori újratöltés nélkül oldják meg a különböző munkákat, még inkább növelve az általános termelékenységet és csökkentve az üzemszüneteket.

A traktort többféle energiaforrásból lehet feltölteni, mint például a hagyományos hálózat, napelemek, biodigesztrátorok és szélenergia, váltakozó áram (AC) és egyenáram (DC) formájában. A kereskedelmi forgalomban kapható gyorstöltő rendszerek használata esetén egyenáramban üzemelve mindössze egy óra alatt éri el a 100 százalékos töltöttséget.

Ezen túlmenően a T4 Electric Power bárhol és bármikor képes áramellátást biztosítani, ahol és amikor az ügyfélnek szüksége van rá, egy praktikus és kényelmes tartalék-áramforrásként. A műhelyekben és a mezőgazdasági üzemek elektromos berendezéseinél használatos általános 110 és 220 V-os konnektorokkal felszerelt traktor áramforrásként szolgálhat az elektromos kéziszerszámok működtetéséhez is.

Iparági partnerség

2020-ban egy másik márka, a Monarch Tractor is bemutatta az MK-V-t, a világ első teljesen elektromos, opcionálisan vezethető (4-es és 5-ös szintű önvezetés), egyenplatformra integrált intelligens traktorát – amely az automatizálást, a gépi tanulást és az adatelemzést kombinálná a munkatermelékenység és a biztonság növelésének reményében, miközben maximalizálja a hozamokat. Ez a gép a gyümölcsösökben történő alkalmazást célozta meg, és tavaly került kereskedelmi forgalomba.

Májusban a Monarch bejelentette, hogy új pénzügyi szolgáltatási megállapodást kötött a CNH Industrial Capital Americával a CNH Industrial márkacsalád, köztük a New Holland pénzügyi szolgáltatójával –, hogy a Monarch technológiája új gazdákhoz jusson el az ország kiterjedt földrajzi területein.

A Monarch Tractor és a CNH Industrial közötti kapcsolat rávilágít az agrártechnológia területén az innováció iránti növekvő igényre. Ezen túlmenően az MK-V iránti növekvő kereslet gyors bővítése érdekében a Monarch Tractor nemrégiben bejelentette, hogy a Foxconn ohiói üzemében megkezdődött a Monarch MK-V gyártása. Erre azt követően került sor, hogy a két cég 2022 júniusában szerződéses gyártási megállapodást írt alá a Monarch Tractor következő generációs mezőgazdasági berendezéseinek és akkumulátorainak gyártására. Ez a gyártás a Monarch Tractor növekvő kereskedői hálózatának támogatását és a jelenlegi lemaradások pótlására irányuló keresletet fogja biztosítani.

Forrás: www.agdaily.com