A nyárhoz tökéltesen hozzátartozik a dinnye. A legjobb persze, ha a saját kertedben terem, azonban, ha nem vagy ilyen szerencsések, nem árt tudni, hogy választhatod ki a legédesebb dinnyét. Ehhez pedig még meg sem kell érintened! Elég, ha tudod, mit kell megnézni rajta.
Járj nyitott szemmel és válaszd ki a legédesebb görögdinnyét
A legtöbben kopogtatással döntik el, hogy melyik dinnye lehet annyira édes, hogy érdemes azt megvenni. Emlékszem, nagypapám és édesapám is dobosokat megszégyenítő ritmusérzékkel püfölték felváltva a dinnyéket, majd szakértő tekintettel egymásra nézve közös bólintással választották ki a tökéletes példányt. De ha tudjuk a titkokat, elég csak ránézni a dinnyére ahhoz, hogy kiválaszthassuk a legédesebbet.
A görögdinnyék héján általában látható egy sárga folt. Ez a folt azért maradt sárga, mert ezen a helyen érintkezett a dinnye a talajjal, így éretlen maradt, hiszen nem kapott elegendő napfényt. Minél sötétebb a folt, annál édesebb a görögdinnye. Ha nagyon világos a folt, akkor nagyon korán szedték le a dinnyét, így nem tudott rendesen beérni, úgyhogy azt még véletlenül se vásároljuk meg.
De a dinnye szára is bőven szolgál információval. A zöld vagy csavart szárú dinnyét inkább hagyjuk ott az árusnál. Azt válasszuk ki, amelyiknek a szára már elszáradt, mert az a dinnye édesebb lesz.
De a szemünk mellett az orrunk is sokban segíthet, hogy vadászkutya módjára ki tudjuk szagolni a mézédes görögdinnyét. Ha finom dinnyeillat lengi körül a görögdinnyét, akkor érett, de ha túlságosan erős a dinnye illata, akkor túlérett, így azt már ne vásároljuk meg.
Azt azonban felejtsük el, hogy minél kisebb a dinnye, annál édesebb. A dinnyénél nem a méret a lényeg, így inkább a héját figyeljük meg. Az érett dinnye színe mélyzöld, a csíkos fajtánál pedig a csíkok erősen elütnek egymástól. Ha fényes a dinnye, azt inkább hagyjuk ott, hiszen a mézédes, érett dinnye héja leginkább matt, homályos.
Így is kóstold meg a görögdinnyét
Ha pedig azt gondolnád, hogy már mindent tudsz a görögdinnyéről, akkor van egy jó hírünk! Lehet, hogy mégsem! Ugyanis van egy módja a görögdinnye fogyasztásának, amelyik nagyon sokat tud hozzáadni az ízéhez. Ez pedig nem más, mint hogy sózzuk meg egy picit a dinnyét. A só íze elképesztő módon fogja ugyanis kiemelni a dinnye édességét.
Így legyen görögdinnye a kertedben
A görögdinnyét legegyszerűbben magról tudjuk szaporítani, melyeket áprilisban és májusban érdemes elvetni. A dinnyét fészkes vetéssel vessük, vagyis készítsünk a magoknak egy kis fészket, és a fészekbe szórjunk 4-5 magot. Mivel a görögdinnye fényigényes, így a kert legvilágosabb részét érdemes kiválasztani számára. A legjobban a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedveli. A palánták hat hét után kelnek ki, melyeket egyelni kell, majd ültessük őket egy-másfél méteres sor és tőtávolságra.
Nézd meg a dinnyét és válaszd ki a legédesebbet! Fotó: Shutterstock
A görögdinnye esetében kulcsfontosságú az öntözés, ezen kívül pedig a gyomlálásra is nagy szüksége van. A termés júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető. A görögdinnye indáit forgatni kell a gyümölcs ideális fejlődéséhez.
Szerencsére bőségesen válogathatunk a hazai görögdinnye fajták közül. A Hevesi Csányi a nevéhez méltó módon Heves Megyéből származik. Termése kissé megnyúlt, súlya 8-10 kg, felülete sima. A húsa igazán gyönyörű vörös, az íze pedig finom édes. Ezt a fajtát nagyon könnyen lehet gondozni, így ideális a kiskertekbe is.
A Sárgahúsú szentesi igazi különlegesség, mivel a húsa nem piros, hanem sárga. Termése kissé megnyúlt, gyengén bordázott, 3-5 kg közötti. A héja világoszöld, sötétzöld csíkozással. Sárga húsa mézédes, és szintén kiválóan termeszthető kiskertben is. A Gömbfutó termése szabályos gömb, héja egyenletesen vékony, zöld csíkozással. Húsa pedig igazán finom.
Magaságyásban is termeszthetsz dinnyét
Magaságyásban is termeszthetünk dinnyét. Fontos, hogy a magaságyás napos helyen legyen, hiszen a dinnyének naponta minimum 8 órányi napfényre van szüksége. Habár felfelé fog terjeszkedni, a gyökere attól még ugyanolyan terebélyes marad, mintha hagyományosan nevelnénk. Ha nincs elég hely a gyökerei számára, nem lesz megfelelő a termés sem. A dinnyével együtt ne termesszünk más növényt a magaságyásban, hogy elegendő hely maradjon az indái számára.
Legyen erős a rács, amire felfuttatjuk a dinnyét, hiszen nem lesz kis méretű a termése, és azt is el kell, hogy bírja. Habár azt gondolnánk, a dinnye magától fel fog futni a futtatóra, ez sajnos nem így van. Az indákat nekünk kell feltenni és odaerősíteni a rácsokhoz. A kötözéshez erős anyagot válasszunk, hogy egészen biztosan elbírják a termést.
Habár a görögdinnye folyamatosan hozza az új indákat, elég, ha csak 8-10 fő szárat futtatunk fel, az összes többi oldalhajtást le kell metszeni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a növény energiáinak nagy részét fogja ezeknek az indáknak a növelésére fordítani, és jóval kevesebb energia és tápanyag jut a termésre.
Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű vizet biztosítsunk a dinnye számára. A mulcsozás pedig sokat segít, hogy a dinnye talaja ne száradjon ki olyan hamar.
Legyél óvatos a dinnyével
Habár kevesen tudnak róla, a dinnyére is lehetük allergiásak. A görögdinnye-allergia tünetei hasonlóak, mint más ételallergiák tünetei, így jelentkezhet csalánkiütés, nyelv vagy torok viszketés, gyomorgörcsök, gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás formájában, röviddel a görögdinnye fogyasztását követően. A súlyos allergiás reakció anafilaxiát válthat ki, amely életveszélyes lehet, melynek tünetei lehetnek légzési nehézség, nyelési nehézség, légszomj, a torok, az arc vagy a nyelv duzzanata, hányinger, hasi fájdalom, hányás, zihálás, sokk (alacsony vérnyomás miatt) és szédülés.
A görögdinnye-allergia diagnosztizálására a leggyakoribb módszer a bőrpróba. A prick-tesztnél először a görögdinnyét szúrják meg a bőrpróbához használatos eszközzel, majd ezt követően az alkar bőrén ejtenek apró karcolást. Allergia esetén néhány perc múlva bőrpír, dudor jelentkezik a bőrfelületen.
Néha előfordul, hogy a tesztek nem igazolják az allergiát, de a gyermek rendszeresen rosszul érzi magát a görögdinnye fogyasztását követően. Ennek az oka a fruktóz felszívódási zavar is lehet, amely kilégzéses vizsgálattal mutatható ki. De akár keresztallergia is kialakulhat, amikor a tünetek az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt jelentkeznek, vagyis a gyermek valójában a parlagfűre allergiás, a görögdinnye csak a keresztallergia miatt okoz nála tüneteket.
De akármelyik is történik, a legfontosabb, hogy allergiás reakció esetén ne fogyasszunk görögdinnyét, sőt, a sárgadinnye fogyasztása sem javasolt!
A dinnye finom és egészséges
Annak ellenére, hogy a görögdinnye 90%-a víz, a hidratáláson kívül még sok mindenben segít nekünk. Sok benne például a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, serkenti a vizeletürítést, így segít a szervezet méregtelenítésében. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, a benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. A benne található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben.
A dinnye tehát igazán egészséges választás a legnagyobb hőségben.