Ezekre az agrarheute.com hívja fel a figyelmet cikkében. Mint írják, a FendtONE rendszer már minden Fendt traktorsorozatban megtalálható és intuitív kezelést ígér. Ez elég ok arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk és felfedezzük azokat a rejtett funkciókat, amelyeket alig ismer a gazdálkodók egy része.

A fordulókban elengedhetetlen a munkaeszköz időben és térben egyező talajra helyezése és el/kiemelése, különösen vetéskor. A Fendt traktoroknál ezt a Fendt TI Headland betanító rendszer segíti. A rendszer széles körben használható, mivel lehetővé teszi az ismétlődő működési szekvenciák (emelőberendezések, a TLT ki- vagy bekapcsolása, a sebesség növelése, vagy csökkentése, a sebességtartó automatika be- vagy kikapcsolása) tárolását.

A Fendt Teach-In (TI) működési sorrendjét a traktor kezelője rögzítheti a kézi végrehajtás közben. Ez a fordulókezelési beállításokban történik a narancssárga és sárga zászlók aktiválásával. Ha a jelzők aktiválva vannak, az automatikus betanítás lehetséges. A kezelőszerven lévő "Go" feliratú gombbal kell megjelölni a munkasáv kezdetét, amit a korábban rögzített munkafolyamatok követnek. A sáv végét ugyancsak meg kell adni egy gombnyomással, ezt követően pedig már az Auto-Teach-In átveszi a munkagép emelését és süllyesztését a terület valamennyi sávjában.

A kontúrasszisztens lehetővé teszi bármilyen kontúr (terepszegmens) hozzáadását a fordulóhoz és automatikusan meghatározza az optimális fordulószélességet. A fordulókezelési beállításokban az egyes fordulók szerkeszthetők és szélességük tetszés szerint állítható.

A hátsó hidraulika emelőkarjai a FendtONE segítségével két előre beállított munkamélységet "tudnak". A vezérlési mód a kartámasz jobb oldalán található gombbal változtatható. Ez különösen szántás közben, változó talajadottságok esetén tud hasznos lenni. A billenőgombbal válthatunk a két munkamélység között.

A két sebességtartó automatika ma már a legtöbb modern traktor alapfelszereltsége. A FendtONE segítségével egy trükkel elmenthet és bármikor visszatérhet egy harmadik sebességtartományhoz. A traktor beállításaiban a "Motor és sebességváltó" fül alatt megtaláljuk a két normál sebességtartó automatikát. Az erőátviteli beállításoknál, a harmadik fül alatt található az úgynevezett emlékeztető funkció, ahol előre- és hátramenetben is tárolható egy-egy sebességtartomány, amely a menetirány megváltoztatásával aktiválódik.

Fendt

Az érintőképernyők fényereje külön-külön is állítható – fotó: Fendt.com

Gyakran megesik, hogy tűző napsütésben a kijelzők túl sötétnek tűnnek és alig olvashatók. Ezen könnyen segíthetünk, ha hosszan nyomva tartjuk a kormányoszlop bal oldalán található nyílbillentyűket a kijelző fényerejének fokozatos növeléséhez.

A túl erős fényűre állított kijelzők azonban kellemetlenek lehetnek, különösen éjszakai munkavégzés során. Ezért a kijelzők külön-külön is és három különböző módban állíthatók. Nappali módban a fényes kijelző mód a fehér kijelzőkkel aktív, hogy napfényben is könnyen olvasható legyen. Az éjszakai üzemmód, amint azt a neve is sugallja, különösen alkalmas sötétben való munkavégzésre. Ekkor a kijelzőkön megjelenő ábrázolás fehérről sötétszürkére változik. Az automatikus üzemmód fényérzékelővel működik, és automatikusan beállítja a fényerőt, valamint a nappali és éjszakai üzemmódot, amikor a tompított fény be van kapcsolva.