Ikerkerekek használatával nemcsak a káros talajnyomás csökkenthető, hanem a keskeny művelőkerekek okozta instabilitás is kompenzálható. Az eltérő sortávolságok esetén (pl. napraforgó és cukorrépa), illetve közúton való túlméretes vonuláskor komplikált és időigényes az ikerkerekek fel- és leszerelése vagy a nyomtávolságok átállítása. Ezen probléma áthidalására fejlesztette ki a Becklönne vállalat a hidraulikus ikerkerék-nyomtávállítást.

Ikerkerekek használatával nemcsak a káros talajnyomás csökkenthető, hanem a keskeny művelőkerekek okozta instabilitás is kompenzálható – fotó: topagrar.com

A gépkezelő a traktor kihelyezett hidraulikakörével és a hozzá csatlakoztatható tömlővel tudja megfelelő munkaszélességre állítani az ikerkereket mozgató kettős működésű hidraulikus munkahengert, miután egy kisebb magasítóra állt a belső kerekekkel. Rövid beállítási idő után meg is kezdheti a munkát a terepen, vagy vonulhat a következő táblára. A rendszertípus független, az egyszer megvásárolt rendszer traktorcserekor az új traktorhoz állítható.

A megoldás egyik legnagyobb előnye a rövid be- és átállítási idő, mely megkíméli a tulajdonosokat a nehéz kerekek fel- és leszerelésétől, valamint azok felesleges mozgatásától.

A hidraulikusan állítható nyomtávolságú ikerkerekek használata a közúti forgalomban is biztonságosabb, mivel a behúzott kerekekkel nagymértékben csökkenthető a traktor szélessége.

Forrás: beckloenne.de, topagrar.com, gepmax.hu