A SENSOSAFE egy automatizált, érzékelőalapú asszisztensrendszer, amely észleli az állatokat és lehetővé teszi a kaszálandó kultúrában rejtőzködő őzek és más vadon élő állatok felismerését. Ezek így védelmet élveznek és a takarmány is tiszta marad.

Különösen fontos odafigyelni a szarvasfélék kicsinyeire ebben az időszakban, hiszen az utódok nagyobb hányada május-júniusban jön világra. Sok helyen ez az idő éppen egybeesik az első vagy már a második vágással. A kicsinyek védelme miatt a területet közvetlenül a kaszálás előtt át kellene nézni, azonban erre nem mindig jut ember és idő.

A SENSOSAFE érzékelőrudat közvetlenül a fűkaszára, vagy egy köztes keretre lehet felszerelni, az eszköz optikai érzékelőket használ az őzek és más állatok észleléséhez. Az észlelés a szőrzet színe és az eszköz előtti terület  barna és zöld tónusainak elemzése alapján történik. Összehasonlítva más hőalapú rendszerekkel, ez teszi a Pöttinger technológiáját működőképessé a nap 24 órájában, a hét 7 napján működőképessé.

Pöttinger kasza

A traktorvezetők hangjelzést is kapnak, melynek hallatán máris fékezhetnek anélkül, hogy látnák az állatot – forrás: Pöttinger

Az érzékelők a különböző hullámhosszú fényt elektromos jellé alakítják. Őz, vagy más állat érzékelése esetén a rendszer azonnal jelet küld a fűnyíró hidraulikához és a munkagép automatikusan, villámgyorsan felemelkedik. A traktorvezetők hangjelzést is kapnak, melynek hallatán máris fékezhetnek anélkül, hogy látnák az állatot.

Forrás: Pöttinger