A márka megjelent a törökországi Konya-i Mezőgazdasági Vásáron is mezőgazdasági gépkínálatával – a traktor üzletág ugyanis egy sokkal nagyobb családi holding része, amely 1973 óta tevékenykedik az autóiparban és az építőipari gépiparban, valamint a bányászatban, az energiaiparban és az ingatlaniparban, összesen 3.100 alkalmazottal.

Az 1976-ban alapított török családi vállalkozás traktoralkatrészek beszállítójaként indult, kezdetben a Forddal, majd a Universal Tractorral, az Ursusszal és a Valtrával együttműködve. 2007-ben a vállalat megalkotta és piacra dobta saját traktormárkáját, emellett beszállítója maradt továbbra is a hidraulika, a motor és a hajtáslánc alkatrészeknek úgy a mezőgépiparban, mint az autóiparban, a Törökországban és Indiában működő üzemeiknek köszönhetően.

Fő partnereik közé tartozik a John Deere, a CNH Industrial, a Caterpillar, a Perkins Agco, a Ford és a Mercedes. A traktorgyártóüzem maximális éves kapacitása 22 500 gép, a gyárból 50 és 122 lóerő közötti teljesítményű erőgépek kerülnek ki, melyek mindegyikét FPT Industrial F28 és F36 motorok hajtják. Ezek már teljesítik az Euro V. károsanyag-kibocsátási szabványt, így készen állnak az európai piacokra.

A török traktoripar India, Kína és az Egyesült Államok mögött jelenleg a negyedik helyen áll a világon a gyártott egységek számát tekintve.

Ez minden bizonnyal részben a hazai piac keresletének köszönhető, amely annak ellenére, hogy nagyon hektikus, évente akár 80 ezer darabot is képes fogadni (2023-as adatok), de az export növekedésének is, amely 2017-ről 2022-re 95 százalékkal nőtt. Az elemzést kiterjesztve a teljes mezőgazdasági gépesítési ágazatra, a török termelés jelenleg 4,2 milliárd dollárt tesz ki (Olaszországé körülbelül 6,5 milliárd euró), az export pedig 1,5 milliárd dollárt.

A Hattat már 85 országban van jelen, s nem titkolt célja, hogy globális vezető szerepet töltsön be, különösen Észak-Amerikában és Európában. Már megkezdődött az értékesítési hálózat kiépítése Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Szlovéniában, Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon és Olaszországban is.

A Hattat gyakorlatilag a traktorok összes alkatrészét saját maga gyártja, kivéve a motort. A modellkínálat belépő típusai kabin nélkül a 240 G és a 255 G, melyek teljesen mechanikus platformok retro megjelenéssel, 50 és 58 lóerővel.

Hattat

A modellkínálat egyik belépő típusa a kabin nélküli 255 G – forrás: Hattat Traktor

E szint fölött helyezkednek el 12 + 12 fokozatú mechanikus sebességváltóval és immár fülkével a 260 G és 280 G, 68, illetve 85 lóerővel. Ezután a Classic Field sorozat hat modellje következik 68 és 122 lóerő közötti teljesítményekkel, akár 24 sebességfokozattal mindkét irányban, s akár légkondicionált fülkével. A modern európai esztétikai szabványoknak megfelelő kialakítás a 3000-es sorozat B és C változatában érhető tetten, melyeket elsősorban szőlőültetvények és gyümölcsösök számára kínál a Hattat. A kínálat ezen szegmense 58 és 122 lóerő közötti teljesítményszintet fed le, még mindig teljesen mechanikus sebességváltókkal és bukókerettel készülnek, rendelhető alacsonyabb változatban és fülkével is.

Hattat

A négykerék-hajtású Hattat T4125 – forrás: Agroázis

A márka zászlóshajója a T 4000 sorozat, amely hat darab, 68 és 122 lóerő közötti teljesítményű modellből áll. A konstrukció lényegét tekintve azonos a Classic Field sorozattal, de modernebb megjelenéssel és nagyobb technológiai felszereltséggel jellemezhető a két, 113 és 122 lóerős csúcsmodell, amelyek opcióként megkapják a Hi-Lo-t és az elektrohidraulikus transzfert. A Hattat olyan kisebb gazdaságokat céloz meg traktoraival, melyeknek könnyen javítható, univerzális, jó ár-érték arányú gépekre van szükségük.

Hattat traktor

A Hattat T4075 típus kabinbelsője – forrás: Hattat Traktor

Forrás: TrattoriWeb