Az amerikai Evolution Wheel már hosszú évek óta látja el a munkagépes piacot az úgynevezett légmentes abroncsok igen széles kínálatával számtalan méretben és teherbírási indexszel. Európában inkább csak különleges emelő-rakodó gépeknél, ipari trélereknél vagy a hulladékfeldolgozó iparhoz kapcsolódóan jellemző.

Ezzel szemben Észak-Amerikában egyre inkább keresettek, a gyártó is jellemzően a keményebb kavicsosabb, sziklásabb terepre, illetve folyamatosan térkövön, betonon, aszfalton való, sok forgolódással járó felhasználásokhoz ajánlja, különösen a csúszókormányzású, kerekes rakodógépekhez. Természetesen vannak terepmintázatúak a mezőgazdaság és építőipar számára, valamint szinte sima felületűek üzemi targoncákhoz is.

abroncs

Az amerikai Evolution Wheel hosszú évek óta látja el a munkagépes piacot a légmentes abroncsok igen széles kínálatával – fotó: www.evolutionwheel.com

Számos előny felhasználói és gyártói oldalról

Érdemes tüzetesen szemügyre venni ezeket a légmentes kerekeket! Nem a klasszikus tömörgumikról van szó, amiket rendszerint rádolgoznak a felnire és csak speciális gyártástechnológiával lehet felújítani, a régi réteg maradéktalan eltávolítása után.

Az Evolution Wheel esetében nemcsak komplett kerekeket vásárolhatunk meg, hanem kérhetünk a már meglévő felnire csak gumiabroncsot is. A kerekeket a megszokott módon a kerékanyákkal és kerékanyakulccsal vagy légkulccsal nemcsak kompletten tudjuk le- és felszerelni a megszokott módon, hanem a felnikről le és fel lehet csavarozni az abroncsokat, sőt, ami forradalmi újítás, hogy akár szegmensekre bontva is cserélhető!

A felniről való abroncscserét szerződés szerint a gyártó cég szervizpartnerei végzik az ügyfelek telephelyein vagy a munkaterületeken, de természetesen mi is elvégezhetjük saját műhelyben, minimális gyakorlatot követően, különleges szerszámok nélkül. Bár a kerekek megfogása már trükkösebb lehet a művelethez, különösen ha egy nagyobb rakodógépről van szó.

Egyik előnye, hogy jóval egyszerűbb az abroncsszerkezet az összetételt illetően, ez mind a gyártás, mind az újrahasznosítás környezeti lábnyoma szempontjából lényeges tényező.

A másik előny, üzemeltetési szempontból, hogy szinte érzéketlen a túlterhelésre bizonyos százalékig, nincs defekt, nincs a megszokott abroncsszövetváz, ami gyakori – főleg helyben forduláskor – különösen durva igénybevételnek van kitéve, de a köves vagy töredezett aszályos talajon szintén.

gép

Nemcsak a hulladékfeldolgozó vagy építőiparban lehet előnyös, hanem az agrárcélú alkalmazásoknál is – fotó: www.evolutionwheel.com

Előny az élettartamnál is

Az Evolution Wheel bemutatta a légmentes gumiabroncsának kemény felületre tervezett változatát, az EWRS-HS típust, amely ideális minden olyan alkalmazáshoz, amikor a munkagép állandóan betonon, aszfalton vagy térkövön üzemel, és a megszokott fúvott, gyakran terep- vagy „traktormintás" gumiabroncsok extrém kopásnak lennének kitéve.

A vállalat kiváló tapadáshoz és hosszú élettartamhoz tervezte a futófelület mintázatát, hogy maximalizálja a talajjal érintkező felületét.

Sokan nem is sejtik, hogy egy megszokott, traktormintás abroncs felületének mindössze 32 százaléka érintkezik a szilárd talajjal egy csúszókormányzású kompakt rakodógép esetében. A fekete, jól látható guminyomok a betonon árulkodnak erről, nem beszélve a fokozott környezetszennyezést jelentő, folyamatosan lemálló gumirészecskékről, amire az autógyártók is csak napjainkban eszméltek rá.

abroncs

ab

A felépítési elv azonos, különböző méretekben és futófelülettel választhatók – fotók: www.evolutionwheel.com

Az új abroncstípus folyamatosan talajjal érintkező felületét sikerült 66 százalékra növelni, ezáltal csökken a fajlagos talajnyomás, a teljes terhelés abroncsonként négy nagy, tömbszerű blokkon oszlik meg. Ezenkívül az EWRS-HS sorozat rendelkezik az egyik legmélyebb, 41 mm-es futófelülettel a piacon. A fenti jellemzők lehetővé teszik, hogy

a légmentes gumiabroncs élettartama háromszor-ötször hosszabb legyen, mint a megszokott fúvott abroncsoké.

A kimondottan terepre szánt változatnál is legalább 30-40 százalékos élettartam-növekedés érhető el, és ugyanazt a szegmentált tömör kialakítást alkalmazzák, így szükség esetén egy-egy szegmens javítható a teljes abroncscsere helyett!

A klasszikus tömör gumiabroncsok arról „híresek", hogy rázzák a gépeket, jelentősen rontva a munkakomfortot, de az Evolution Wheel szerint az EWRS-HS speciális geometriája lehetővé teszi, hogy a fúvott abroncsokhoz hasonlóan deformálódjanak, és ne pattogjanak, így sima komfortos munkavégzést tesznek lehetővé. Típustól függően a maximális haladási sebesség akár 32 km/óra is lehet betonon, aszfalton. Természetesen a mezőgazdasági célú alkalmazásokhoz is maradéktalanul megfelel!

Forrás: www.equipmentworld.com