A campogalego.gal hírportál tájékoztatást közölt intenzív mezőgazdasági művelésre nem alkalmas területek kihasználásáról.

Spanyolország Galicia tartományában több olyan, ligetekkel átszőtt tölgyerdő található, amelyek mezőgazdasági növénytermesztésre alig, biosertések extenzív tartására viszont kiválóan alkalmasak.

Egy helyi vállalkozó négy évvel ezelőtt egy 40 hektárnyi elhanyagolt területen 15 Duroc sertés szabadtartásával kezdte, ezek állománya (80 tulajdonostól összegyűjtve) mára 500 főre szaporodott.

Különböző fajták kipróbálásával az ilyen típusú tartásra a Duroc bizonyult a legalkalmasabbnak. Korábban választási malacokat telepítettek a szóban forgó területre, újabban viszont már a vemhes kocákat viszik oda, így a malacok a helyszínen születnek. A legeltetéshez 4-5 hektáros parcellákat alakítanak ki, a terület rotációban – kétévenként váltva – történő hasznosítására.

Ezek a sertések állandóan a szabadban tartózkodnak, csaknem kizárólag természetes takarmányt (legelőfüvet és erdei termékeket) fogyasztanak, minimális gabona kiegészítéssel.

A terepen könnyű szerkezetes színek vannak kialakítva a sertések eső elleni védelme és itatása céljából. Az állatok az erdős területen nagy mennyiségű makkot és gesztenyét találnak, és fogyasztanak.

Ezzel a módszerrel évi 100 kilós súlygyarapodást lehet elérni. Az így nevelt sertések húsát magas áron értékesítik, mivel annak minősége nem hasonlítható össze a nagyüzemekben, tápokon nevelt állatokéval.

Emellett a legeltetés biztosítja az erdő felügyeletét és tűzvédelmét. Ennek a rendezési és tisztán tartási funkciónak az erősítése céljából a szervezők néhány tucatnyi kiselejtezett fejőstehenet is vittek a területre, amelyeket szintén hústermelésre állítottak át.