A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint a növényi génszerkesztés és a robotizálás gyors terjedése a jövőben várhatóan lehetővé teszi a fontosabb kultúrnövények levélszínének és formájának megváltoztatását, hogy a gyomirtást és betakarítást végző robotok könnyebben meg tudják különböztetni a gyomokat a termesztett növénytől – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.

búzatábla

A főbb növényi pigmensek megváltoztatása ma már viszonylag könnyen megoldható – fotó: pixabay.com

A gabonatáblák szemet nyugtató és gyönyörködtető zöld vagy sárga színéhez szokott átlagembernek nehéz elképzelnie a rikító piros, illetve lila színben pompázó vetéseket, a gyommentességért cserébe azonban az ilyen módosításokkal is meg kell barátkoznunk.

Ez, nemzetközi méretében, természetesen nem egyhamar következhet be, de a mesterséges intelligenciával ellátott gépek vizuális irányítása szempontjából nagyon fontos lehet.

Amint Michael Palmgren, a dán egyetem szakértője elmagyarázta, a főbb növényi pigmentek megváltoztatása ma már viszonylag könnyen megoldható, mint például azt az antocianin tartalom növelése esetében máris gyakran alkalmazzák.

Ezek a módosított pigmentek nemcsak vizuális megkülönböztetést biztosítanak, hanem egészségügyi előnyökkel is együtt járhatnak a növényi termékeket fogyasztó emberek számára.

Az antocianinok felhalmozódása a növényekben a levélrágó rovarokkal, gombás kórokozókkal és bakteriális fertőzésekkel szemben nagyobb ellenállást biztosít, a karotinoidok pedig az A-provitamin forrásait képezik az emberi táplálkozásban. Az Egyetem eddigi eredményeiről cikket tettek közzé a Trends in Plant Science folyóiratban.