Egyebek közt erről is beszélt a PREGA konferencián Keczer Máté, az ABZ-Drone Kft. helyettes ügyvezetője, aki "Hogyan integrálhatom a dróntechnológiát a gazdaságomba?" címmel tartott előadást. A szakember arra a nem mellékes kérdésre is kitért, hogy mi módon térül ez meg a mindennapokban; mindezt spanyol partnerük, Marcos Steve Pamias példájával illusztrálta.

– Ügyfelünk többségében monitoring-drónokat használt a gazdaságában, melyek révén akár 56 százalékkal is csökkenthette költségeit – bocsátotta előre Keczer Máté. – Alapvető tudnivaló, hogy a drónokat két kategóriába soroljuk: léteznek monitoring-, illetve permetező drónok. Előbbiekkel információkat gyűjtünk, utóbbiakkal pedig ezeket az információkat felhasználjuk. Nagyon fontos, hogy a monitoring drónok által létrehozott információhalmazt nemcsak a permetező drónokban, hanem például egy robotkormány-rendszerrel felszerelt traktorban is fel tudjuk használni. A monitoring drónok esetében stratégiai jelentőségű, hogy milyen szenzort, kamerát használunk. Ezek lehetnek a látható színtartományt rögzítő, úgynevezett RGB-kamerák, melyek úgy működnek, mint az emberi szem, mely a red, green és blue (innét a neve is, RGB), azaz a vörös, a zöld és a kék színek keverékét érzékeli. Ennek megfelelően ezzel a kamerával azt "láthatjuk", amit egyébként szabad szemmel is látnánk. Az RGB-kamera fejlettebb változata a multispektrális kamera, mely már a nem látható színtartományokat is kezelni képes, benne azt a színspektrumot, amely a legfontosabb szerepet játssza a vegetációs állapotban. Ez nem más, mint az infravörös színtartomány. A harmadik változat az úgynevezett "thermal" kamera, melyet nem feltétlenül a szántóföldi termelésben használunk, hanem például a vadgazdálkodásban.


Keczer Máté arról is beszélt: a monitoring drónok rendszeres használatával olyan fontos információkhoz juthatunk, mint például a vadkár, a talajszelvények közötti eltérések, a növények állapota, tápanyaghiány és így tovább. Spanyol partnerük mesterséges intelligencia segítségével azonosította területén a gyomokat. Zónatérképeket hozott létre, az adatokat pedig robotkormány-rendszerébe integrálta. De az adatok permetező drónokba is "betölthetők" – az ABZ-Drone helyettes ügyvezetője ennek előnyeiről és a költségekben elérhető megtakarítás mértékéről is beszámol a videóban.

Indexkép: Pixabay