Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon elmondott beszédében felvetette az ukrajnai gabonaexport korlátozását. Arra hivatkozott, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az Európai Unióba mentek – írja az MTI.

Putyin arról is beszélt, hogy Moszkva mindent megtett az ukrán gabona exportjának biztosítása érdekében, ám az ukrán kikötőkből kifutott 87 hajóból mindössze 2 ment Afrikába, a 2 millió tonna gabonából 67 000 tonnát szállítottak oda.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy érdemes lehet korlátozni az ukrajnai gabonaexportot és kilátásba helyezte, hogy a kérdésről konzultál Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

"Számos európai ország ma ugyanúgy gyarmatosítóként viselkedik, ahogy azt a korábbi évtizedekben és évszázadokban tette. Ismét becsapták a fejlődő országokat, és ezután is ezt fogják tenni" – mondta Putyin, aki szerint az ukrán gabonának csak a 3 százaléka jutott el a fejlődő világba.

Fontos megjegyezni, hogy az augusztus végén elérhető információk alapján Afrikán kívül ukrán gabonát szállító hajók mentek Indiába, Kínába, Törökországba és Iránba is, ahol ugyancsak kulcskérdés az élelmezés biztosítása.

Kedden Putyint megelőzve Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter is belebegtette, hogy a jelenlegi helyzet kérdésessé teszi Oroszország elkötelezettségét az Ukrajnával kötött gabonamegállapodás mellett.

Nehezményezte, hogy nem szüntették meg azokat a logisztikai szankciókat, amelyek akadályozzák az orosz gabona és műtrágya piacra jutását, így nem teljesülnek az Oroszország és az ENSZ közötti megállapodás erre vonatkozó részének végrehajtására tett ígéretek.

Indexkép: Shutterstock