Szereted az almát? A héjával, vagy anélkül? Természetesen nem arra gondolunk, hogy egy madár társaságában szeretsz almát enni. Inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy habár a héjában van a vitamin, vajon te meghámozod-e az almát, és ha igen, mit csinálsz a héjával? Ha kidobod, óriási hibát követsz el! Az alma héja ugyanis elképesztően hasznos!

Ezért ne dobd ki az alma héját

Habár tudjuk, hogy az alma héjában van a legtöbb vitamin, mostanában gyakran halljuk, hogy érdemes meghámozni, mivel káros vegyi anyagok lehetnek a gyümölcsök héjában. Majd újabb nézetként azt hallhattuk, hogy mindegy, hámozzuk vagy sem, ha nem jókor kezelték vegyi anyagokkal, az bizony benne marad a gyümölcsben akkor is, ha meghámozzuk.

A legjobb megoldás persze az, ha a gyümölcs a saját kertünkben terem, hiszen akkor pontosan tudjuk, mivel volt, vagy éppen nem volt kezelve. Így az alma héja egészen biztosan nem veszélyt tartogat, hanem számtalan előnnyel szolgál a számunkra.

Ha megmarad az alma héja, semmi esetre se kerüljön a szemétbe. Akár önmagában is elrágcsálhatjuk, hiszen igazán finom, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de mindenképp próbáljuk ki úgy is, hogy az almahéjat átforgatjuk egy kis fahéjas-cukros olvasztott vajban, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és közepes hőmérsékleten, 15-20 percen át sütjük. Rögtön kész is a házi almachips.

De mehet a megpucolt alma a sütibe, a héját pedig vékony csíkokra vágva belekeverhetjük a salátába. Az almahéj azonban nem csak enni és inni tökéletes, hanem még természetes tisztítószerként is bevethető.

Erre is jó az alma héja

Azonban az alma héja még ennél is többre képes! Az almában található savak segítenek feloldani a makacsabb szennyeződéseket is, ezért az odaégett ételt is könnyedén el tudjuk tüntetni a serpenyőből a segítségével. Ehhez töltsünk az edénybe vizet, tegyük bele az almahéjakat, és 30 percig alacsony lángon melegítsük az edényt. Hamarosan feljön a leégett szennyeződés és könnyedén tisztítható az edény.


alma almahéj

Az alma héja nagyon hasznos. Fotó: Shutterstock

De az alma héja és a magháza is nagyon hasznos, hiszen ha felfőzzük őket, mintha lekvárt készítenénk, majd leszűrjük, magas pektintartalmú főzetet kapunk, amit felhasználhatunk például gyümölcslekvárok sűrítésére. Ha pedig végképp nem tudunk vagy akarunk mit kezdeni az alma héjával, tegyük a komposztba.

Az alma és a héja is nagyon egészséges

Az alma héja segít kordában tartani a súlyunkat, hiszen rostban gazdag, ezért hosszú időre eltelít, így sokáig nem érzünk éhséget, ha elfogyasztjuk. Ráadásul a rostok hozzájárulnak a máj egészségének megőrzéséhez is, segítenek a csontok védelmében, sőt, a cukorbetegek számára is előnyösek, hiszen segítik az emésztést.

Az almahéj kvercetint tartalmaz, ami egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, és a tüdőt és a szívet is megvédi. Kutatások igazolják, hogy az alma héjában lévő polifenolok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és növelik az érrendszer rugalmasságát, ami elengedhetetlen a szív egészsége érdekében. Az almahéj számos antioxidánst is tartalmaz, ezért fontos eszköz a kezünkben a rákmegelőzés szempontjából.

Mivel az almahéj magas rosttartalma miatt hosszabb ideig eltelít, megakadályozza a túlevést így csökken a kalóriafogyasztás és a testsúly is. Emellett az alma héjában lévő polifenolok gátolják a glükóz és a zsír felszívódását, ami szintén súlycsökkenést eredményez.

Az A-, C- és K-vitamin mellett az alma héjában olyan esszenciális ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, melyek hozzájárulnak a szív, az idegek, az agy, a bőr és a csontok egészségéhez. Az alma héja kiváló bőrradírként is. Arctisztítás után dörzsöljük át vele a bőrünket, úgy, hogy a gyümölcshús felőli része érjen az arcunkhoz. Az almában lévő savak gyengéden megtisztítják a bőrt, eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámrétegeket, sőt, még a keringést is serkentik. Az almával történő bőrradírozás után mindenképp mossuk le alaposan, és hidratáljuk is a bőrünket.

Az alma nagyon kedvelt gyümölcs hazánkban, olyannyira, hogy egy személy átlagos évi almafogyasztása eléri a 25 kg-t. Magas rosttartalma mellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést és a koleszterinszintet.


Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást. Gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében. 


Legyen saját almafád

  1. Az almafa kedveli a napos, világos helyeket, ezért ilyen helyet válasszunk neki a kertben. Arra is ügyeljünk, hogy amikor eléri teljes méretét, ne legyen zavaró, így ne ültessük a kerítés közelébe.
  2. Az almafa nem igényes a talajra, de legjobban a jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli.
  3. Almafát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. Az ideális ültetési idő ősszel és kora tavasszal jön el. Az ültetőgödör legyen kétszerese az almafa gyökérméretének. Ha a talaj fertőzött, alkalmazzunk talajfertőtlenítő szert. A gödör aljába tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd tegyünk rá egy réteg földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül az almafa gyökereivel.
  4. Az almafacsemetét egyenesen állítsuk a gödörbe úgy, hogy a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé. A tömörítés után alaposan öntözzük meg az almafacsemetét. De ne csak ekkor figyeljünk oda a folyadékpótlásra. Rendszeresen öntözzük az almafát.

Az almát tehát érdemes a héjával együtt fogyasztani, de ha mégsem így szeretjük, akkor se dobjuk ki soha az alma héját!