Az integrátorként is dolgozó termelő úgy látja: karácsonyig sem tart majd ki a hazai dió, így importáruk veszik át a helyét a piacokon.

– Szűkösebb kínálattal kezdtük az évet, ez annak köszönhető, hogy az egykori hagyományos termőterületeken sorra jöttek a problémák – mondta Engelhardt Ádám, a Fejér vármegyei, lovasberényi Engelhardt Dióbirtok vezetője. – Szabolcsban a fagy, a jégverés és a tavaszi lehűlések tették tönkre a termést, a Duna–Tisza közén az aszály, míg a Dél-Alföldön a fagy volt a legnagyobb ellenség. Nálunk, a Dunántúlon valamivel kedvezőbb volt a helyzet, de itt is vegyes képet mutat az év.

A lovasberényi ültetvényben a korai fakadású, érzékeny fajtákat korábban kivágták és fagytűrőbb, később virágzó fajtákkal pótolták.

– Ez most kifizetődött, mert bár a Dunántúlon is voltak fagykárok, mi összességében közepes termést tudunk elkönyvelni. Az országos kép viszont nagyon gyenge – tette hozzá.


A legnagyobb gondot náluk az aszályos június–július jelentette, amikor a dió intenzív növekedési szakaszban van.

A csapadékhiány miatt kisebb lett a dió, ami súlyban is sokat számít. Így hiába volt darabra elég termés a fákon, a méret miatt a tényleges hozam gyengébb a vártnál

– fogalmazott Engelhardt.

Az integrátor tapasztalata szerint átmenőkészlet nem volt, a tavalyi kevés dió is korán elfogyott, és idén még kevesebb lesz belőle.

– Szerintem a legtöbb helyen karácsonyig sem tart ki a magyar dió, nálunk is legfeljebb január végéig. Addigra importárura lesz szükség – mondta. – Szezon eleje óta jönnek hozzám termelők dióért, nem eladni, hanem venni, hogy legalább a legjobb vevőiket ki tudják szolgálni.

A kereslet ennek ellenére óriási.

Engelhardt Ádám

Engelhardt Ádám – Fotó: Engelhardt Dióbirtok

– Napi öt tonna héjas diót törünk két műszakban, és így sem tudjuk tartani a megrendeléseket. Folyamatosan vissza kell mondanom megkereséseket, így is már 3–4 tonna dióbélre sorban állnak a vevők – mondta Engelhardt Ádám.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a házikertekben a dióburok-fúrólégy idén is megtizedelte a termést.

– Későn jött a rajzás, de a kártétel így is jelentős volt, ezért a lakosság is vásárol, nem csak a feldolgozók – tette hozzá.

A dió ára közben fokozatosan emelkedik, de a termelők óvatosak.

– A legtöbben 5000–5500 forint körül adják a dióbelet a kisker vásárlóknak. Mi 4000-4500 forint körül tartjuk, ez 10-15 százalékkal több, mint tavaly. Indokolt lenne a nagyobb áremelés, de ezt a szezont már ezzel az árszinttel csináljuk végig – magyarázta.

A neppereknél azonban már megjelentek a 3500 forintos ukrán diók, de ezek szerinte gyengébb minőségű, szórványból származó tételek.

– Amikor igazán megérkezik az ukrán termés, a nyomás enyhülhet, de jelenleg Európa-szerte drágul a dió. Chile, Ukrajna és Kína felől is emelkedő árakról hallani, mindenhol érezhető a klímaváltozás hatása. A klíma most már mindenhol beleszól a diótermesztésbe – zárta gondolatait Engelhardt Ádám. – Fagy, aszály, jég: mindenből kijutott idén. Mi, akik fagytűrő fajtákkal dolgozunk, még szerencsésebbek vagyunk, de a hazai diótermés összességében gyenge.

Indexkép: Pexels