A méz egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy soha nem romlik meg. Ennek ellenére az idő múlásával fizikai és kémiai változásokon mehet keresztül: elveszítheti illatát és ízét, sötétebbé válhat vagy kikristályosodhat. Emiatt a legtöbb mézesüvegen – gyakorlati és kereskedelmi okokból – kétéves minőségmegőrzési dátumot tüntetnek fel.

Ha azonban megfelelően tároljuk, a méz sokkal tovább megőrzi eredeti minőségét – akár évtizedekig is. Ez jól mutatja, mennyire fontos a helyes tárolás. Frank Mortimer, a Cornell Egyetem mester méhésze és a Bee People And The Bugs They Love című könyv szerzője Martha Stewartnak azt nyilatkozta: „A méz az egyetlen élelmiszer, ami sosem romlik meg, és mindig biztonságosan fogyasztható." Majd hozzátette: „Gyakorlatilag végtelen ideig elállhat, ha megfelelően tárolják."

Dawn Combs méhész szerint a legideálisabb hely a méz számára egy meleg és sötét helyiség, például egy konyhaszekrény az előmelegített sütő közelében. Az ilyen környezet tökéletes, mivel a kaptárhoz hasonló feltételeket biztosít, így a kristályosodás esélye is csökken. Ha mégis kikristályosodna a méz, egyszerűen vissza lehet alakítani folyékony állapotba: helyezzük az üveget egy tál meleg (de nem forrásban lévő) vízbe.

A megfelelő hely mellett az is kulcsfontosságú, hogy miben tároljuk a mézet. Az üvegedények ideálisak, mivel megakadályozzák, hogy a cukor nedvességet szívjon fel a levegőből, ami élesztőgombák elszaporodásához vezethetne.

Forrás: mirror.co.uk

Indexkép: Shutterstock