Hazánkban az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs. Éppen ezért nem csoda, hogy a legtöbb kertben van almafa. Azonban sajnos gyakran előfordul, hogy idő előtt, még éretlenül potyog le a fáról az alma. De ha tudjuk az okát, megmenthetjük a gyümölcsöt.
Ezért hullik éretlenül az alma a fáról
Nagyon fontos, hogy mielőbb kiderítsük, mi az oka az idő előtti almahullásnak. Van ugyanis olyan ok, ami teljesen természetes, így nem ad okot aggodalomra, azonban van olyan ok, amit ha nem orvosolunk azonnal, akkor elveszhet a finom gyümölcs.
- A jó kertész odafigyel a gyümölcsfáira. Azonban sokan nem foglalkoznak velük, hiszen úgy vélik, anélkül is hoznak gyümölcsöt. És ez egy darabig így is van. De idővel megfizetjük ennek az árát, hiszen a fa egyre kevesebb és egyre rosszabb minőségű termést hoz. Az egyik feladatunk a gyümölcsfák esetében a gyümölcsritkítás. Így ha ezt elhalasztottuk, akkor a gyümölcsfa meg fogja oldani magától. A mi érdekünkben teszi ezt, hiszen ha túl sok a termés, akkor azok ízetlenebbek, kisebbek lesznek. Így a korai gyümölcshullás egyik oka lehet a természetes gyümölcsritkulás. A gyümölcsfát azért is fontos megóvni a túlságosan sok terméstől, mert a gyümölcsök súlya alatt akár le is törhet az ága. Ahhoz, hogy megkíméljük az almafát, célszerű az érőfélben lévő almatermést a virágzást követően hat héttel annyira megritkítani, hogy egymástól 10-15 cm-re csupán egy-egy termés helyezkedjen el az ágakon. A termés mennyiségének természetes csökkenése rendszerint május végén, júniusban következik be, és július elején éri el a csúcspontját. Mivel minden 20 virágból csupán egynél történik meg a terméskötődés, a gyümölcsritkulás miatt nem kell aggódnunk a termésért.
- Az almafa esetében nagyon fontos a nitrogén pótlása is, hiszen akár a nitrogénhiány is okozhatja az idő előtti gyümölcshullást. Ezt komplex műtrágyával lehet orvosolni, azonban a mennyiséget nagyon vegyük komolyan, mert a túladagolás is gyümölcsvesztéshez vezethet.
- A gyümölcsfa öntözéséről sem feledkezhetünk meg. A gyümölcsfáinknak is óriási szüksége van a folyadék utánpótlására. Gondoljunk csak bele, mekkora mennyiségre lenne szükségük ahhoz, hogy a hatalmas koronájukat és a rengeteg, rajtuk termő gyümölcsöt el tudják látni folyadékkal. Ehhez kiváló segítséget nyújthat az öntözőzsák használata, mely nagy mennyiségű vízzel látja el a fát.
- De sajnos gyakran betegség vagy kártevő húzódik meg a gyümölcshullás mögött. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az almafa megfelelő időben történő permetezéséről sem. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy pontosan kövessük a csomagolásán feltüntetett utasításokat és soha ne permetezzünk például a beporzás idején.
- Az almafa gyümölcshullását okozhatja az is, ha a virágzás ideje alatt nem megfelelő volt a beporzás, így érdemes a fa közelébe csalogatni a beporzást végző rovarokat. Ültessünk az almafa közelébe olyan növényeket, amelyek odavonzzák a beporzókat, és ne használjunk rovarirtó szereket az almafa körül. Az sem árt, ha két hétnél gyakrabban nem vágjuk a füvet, mert úgy is sok hasznos rovar fogja felkeresni a kertünket.
Legyen saját almafád
Az almafa kedveli a napos, világos helyeket, ezért ilyen helyet válasszunk neki a kertedben. Arra is figyeljünk oda, hogy akkor is férjen el, és ne legyen zavaró, amikor az almafa majd eléri a teljes méretét. Éppen ezért soha ne ültessük az almafát kerítés közelébe, de a házunk ablakai elől se hagyjuk, hogy eltakarja a fényt.
Az almafa nem igényes a talajra, de legjobban a jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli. Almafát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. Az ideális ültetési idő ősszel és kora tavasszal érkezik el. Az ültetőgödör legyen kétszerese az almafa gyökérméretének. Ha a talaj fertőzött, alkalmazzunk talajfertőtlenítő szert. A gödör aljába tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd tegyünk rá egy réteg földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül az almafa gyökereivel.
Tudd meg a gyümölcshullás okát és mentsd meg a gyümölcsöt! Fotó: Shutterstock
Az almafacsemetét egyenesen állítsuk a gödörbe úgy, hogy a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé. A tömörítés után alaposan öntözzük meg az almafacsemetét. De ne csak ekkor figyeljünk oda a folyadékpótlásra, hanem rendszeresen öntözzük az almafát.
Napi egy alma...
Az almát már gyerekkorunkban megismerjük és megszeretjük, hiszen ott van az uzsonnánk mellé csomagolva, vagy éppen ivólé formájában visszük magunkkal, de a nagyi almáspitéje is feledhetetlenül finom emlék. De az alma ott lehet bor formájában, befőttként, szörpként, lekvárként és teaként is. Készíthetünk belőle levest, de húsok mellé is kiváló köretnek, egy kis mézzel megbolondítva pedig kiváló desszert válhat belőle. Nem is beszélve a pongyolába bújtatott formájáról, amelyik szintén igazán finom. Sőt, szárított formában még chipsként is igencsak érdemes fogyasztani.
Nem is csoda, hogy olyannyira kedvelt, hogy hazánkban egy személy átlagos évi almafogyasztása eléri a 25 kg-t. Magas rosttartalma mellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést és a koleszterinszintet.
Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást. Gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében. A legegészségesebb és legtáplálóbb módja az almának a nyers fogyasztás, amely a héjával együtt történik.
Almában gazdag nyarat kívánunk!