Hogyan készül az ametiszt bambuszsó, és miért ennyire drága?

A koreai változatnál a bambusz üregeit tengeri sóval töltik, lösz agyaggal lezárják, és hagyományos kemencében kilencszer megsütik. Ez egy teljes hónapot igénybe vesz. Minden lépést kézzel végeznek, ezért egyetlen 240 grammos üveg só ára több mint 100 dollár – írja a termeszeti.hu.

A bambuszsó már évszázadok óta a koreai kultúra része, de a kilencszer pörkölt változat a 20. század találmánya. Korábban a sót kétszer-háromszor sütötték, azonban észrevették, hogy a többszöri pörkölés még több bambuszesszenciát juttat a sóba, ami sokkal tisztább is lesz.

A bambuszról 3 éves hajtásokat vágnak, hengereket képeznek, melyeknek az egyik vége zárt. Ezeket megtöltik sóval, amit a tengerből nyernek. A henger másik végét befedik speciális kerámia típusú agyaggal, majd egy kemencébe teszik, ahol fenyőfán pörkölik 800 °C-on. Amikor a bambusz felmelegszik, az olaj kiszabadul a fából, és a só megköti azt, így komplex aromával gazdagodik. 14-15 óra elteltével a bambuszhengerből hamu marad. Ezután a sót újra megőrölik, majd újra bambuszhengerbe töltik. Ezt a procedúrát még nyolcszor megismétlik.

A kilencedik pörkölés során a sót 1000 °C-on sütik, amelynek következtében a bambusszal együtt elolvad. A keveréket formába öntik, és hagyják megszilárdulni, ami néhány napig tart. A sziklaszerű sót azután kézzel törik össze. Rendkívüli figyelmet igényel az utolsó fázis, mert egy kisebb hiba elkövetése esetén 30-50 nap kemény munkája veszhet kárba.

Az ametiszt bambuszsó a legtisztább bambuszban pörkölt só a világon, és a legmagasabb ásványianyag-tartalommal rendelkezik.

Az eljárással egy nagyon tiszta sót kapunk, a bambuszból pedig sok értékes anyag kerül bele, aminek köszönhetően állítólag segíti az emésztést, és képes csökkenteni a gyulladásokat is.

Indexkép: Facebook