Te is szereted a krumplit? A magyarok többsége így van ezzel, ezért átlagosan évente 26 kg krumplit eszünk, ezért toronymagasan ez a legnépszerűbb zöldség itthon. A második helyezett a hagyma, évi 7 kg-mal. A krumplit ehetjük levesként, főzelékként, salátaként, de leggyakrabban köretként szoktuk fogyasztani. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el, hogy a krumpli igazán finom és egészséges legyen.
Így készítsd el a krumplit, hogy finom és egészséges legyen
A legtöbben nagyon szeretik a sült krumplit, azonban ez csak frissen igazán finom. Ráadásul egy nemrég publikált kutatás szerint az olajban sült krumpli összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel - tudjuk meg a vince.hu írásából. A tanulmányhoz a kutatók 30 éven át követték nyomon a résztvevő férfiak és nők étkezési szokásait és vércukorszintjének alakulását. A kutatás megállapította, hogy heti három adag sült krumpli 20 százalékkal növelte a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, azonban a főtt vagy püré formájában fogyasztott burgonya esetében nem mutattak ki jelentős összefüggést a cukorbetegség kockázatával.
A legegészségesebb tehát, ha inkább megfőzzük a burgonyát, ráadásul így még másnap is tökéletesen finom marad. A főtt burgonyából pedig készíthetünk petrezselymes burgonyát vagy burgonyapürét is.
Ha nem vízben főzöd, akkor lesz csak igazán finom a burgonya
A legjobb pedig akkor lesz a főtt krumpli íze, ha nem vízben főzzük meg. Nagyon ízletes lesz akkor is, ha önmagában fogyasztanánk, főtt krumpliként, de akkor is, ha krumplipüré, vagy rakott krumpli készül belőle. A titok pedig, hogy a főzővízbe csempészünk egy kevés alaplevet. Az alaplé készülhet csirkéből, marhából vagy zöldségekből, sokkal finomabb, ízletesebb lesz a benne főtt krumpli. Ezért érdemes az alapléből lefagyasztani pár adagot, hogy mindig legyen kéznél, amikor szükség van rá.
Legyen krumpli a kertedben
Ez pedig márciusban és áprilisban lesz aktuális. A burgonya szerencsére nem válogatós, ha talajról van szó, hiszen jóformán mindenhol megterem. Azonban legjobban a közömbös, vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. A burgonya a komposzttal dúsított talajban válik igazán ízletessé. Ráadásul, ha a szomszédságában kömény terem, még finomabb lesz.
A krumpli főve igazán finom és egészséges. Fotó: Shutterstock
Az ültetésnél fontos, hogy csak egészséges gumót használjunk. Ha előcsíráztatott gumókat ültetünk, gyorsabb lesz a folyamat. A legjobb, ha 70 cm sortávolságra, és 30-35 cm tőtávolságra ültetjük el a gumókat, amelyhez kapával készítünk számukra 15-20 cm mély fészket. Mindig a csírás végükkel felfelé rakjuk őket a fészekbe. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje az eredeti talajfelszín alatt, vagy száraz talaj esetén 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.
Fontos a töltögetés, ami elősegíti a gumókötést, továbbá megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön és még a gyomképződést is gátolja. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a növény szárának magassága eléri a 10-15 cm-t. Ezt követően legalább még egyszer végezzük el a töltést.
Ezért egyél sok krumplit
A burgonya egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát biztosítja. Ha viszont van saját burgonyánk, érdemes azt már újburgonyaként is fogyasztani, hiszen akkor a C-vitamin tartalma a duplája! A burgonya emellett kiváló B1-, B6- és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.
A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. Mivel a krumplinak alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, a fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása. De azt ne felejtsük el, hogy az olajban elkészített változat akár háromszoros energiatartalommal is bírhat. Mivel főtt állapotában a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, érdemes az ételhez a főzővizet is felhasználni, vagy levest készíteni belőle.