Húsvétkor nagy a kereslet a tojás iránt, hiszen a hagyomány szerint a feltámadás egyik szimbóluma, ezért minden formájában – festve, főzve, fújva – elmaradhatatlan része az ünnepnek. Bár a tyúktojást preferálják a legtöbben, de egyre nagyobb teret hódít magának a fürjtojás is a piacon. Ez nem véletlen, mert az apró, foltos tojások egyrészt látványosak, másrészt nagyon egészségesek. Jótékony hatásairól Kovács Dóra mesélt a baon.hu-nak, aki Lakitelken él és fürjtojás termelésével foglalkozik.

fürjtojás

Egyre nagyobb teret hódít magának a fürjtojás is a piacon – fotó: pixabay.com

Nagyon egészséges táplálék

"Lakiteleken már elterjedt, sokan ismerik és fogyasztják a fürjtojást, de még mindig sokat kell tenni a népszerűsítéséért" – nyilatkozta a hírportálnak Kovács Dóra, aki tizenöt éve foglalkozik fürjek tenyésztésével, illetve fürjtojás termelésével.

Az elmúlt évek során már kialakult a saját piacuk, gyakran vesznek részt különböző rendezvényeken, és tartanak bemutatókat és kóstolókat annak érdekében, hogy megismertessék az emberekkel ezt a nagyon egészséges táplálékot.

Kovács Dóra, elmondása szerint azért is fogott bele a fürjek tenyésztésébe, mert háromgyermekes édesanyaként lényeges volt a számára, hogy a családja elé egészséges alapanyagokból készült ételeket tudjon tenni. Éppen ezért a fürjek mellett más baromfit is tartanak, illetve amit csak lehet a kertjükben megtermelnek.

fürj

A fürj (Coturnix coturnix) Európában és Ázsiában őshonos – fotó: pixabay.com

A hobbiból hivatás lett

Eleinte csak ötven fürjet nevelgettek, ami bőven ellátta a családot – lévén, hogy a fürjek 16 óránként tojnak, bőven jutott mindenkinek, még az ismerősöknek is.

A család folyamatosan növelte a madarak számát, napjainkban már mintegy ötszáz fürjet tartanak, így a hobbiból hivatás lett.  Mivel a tenyésztett, tartott fürjeket élő állatként (napos és előnevelt fürj, kifejlett fürj) és húsként is értékesíteni lehet, a kis agrárvállalkozásnak meglett a gazdasági alapja. Emellett az étkezési fürjtojás és tenyésztojás eladásából is képződhet bevétel – fogalmazott Dóra, aki szívesen beszélt a fürjtojás jótékony hatásairól is.

Elmondta, hogy a fürjtojást azok is megehetik, akik allergiásak a tyúktojásra. Ízükben nincs különbség, a fürjtojás azonban több mint száz betegségre alkalmazható. Dóra hozzátette: a saját bőrükön tapasztalják az előnyeit, hiszen szinte soha nem betegednek meg és rengeteg pozitív visszajelzést kaptak már a vásárlóktól is.

A rendszeres fogyasztók között, volt akinél a cukorbetegséget fordította vissza, vagy volt akinek a magas vérnyomását hozta helyre. Kiváló immunerősítő, és hatékony lehet az idegrendszeri problémákra is. Ráadásul a húsa is nagyon ízletes és egészséges.

Dóra arról is beszámolt, hogy saját recept alapján elkezdett késztermékeket is készíteni, amit beszállít több környékbeli étterembe is. Főként főtt, pácolt és füstölt fürjtojásokat készít, amelyeket üvegbe rakva olivaolajban tárol. De tojáskrémet, tojássalátát is készít többféle ízesítésben, a hozzáadott fűszernövények többségét is otthon termelik meg.

"Az apró főtt tojások pucolása családi program, a gyerekek is szívesen besegítenek, ami azért is jó mert a tojáspucolás nagyon jól fejleszti a finommotorikus képességeket" – mondta az édesanya, majd hozzátette, hogy a fürjek tartása nem igényel különösebb eljárást, viszont a fényviszonyokra és hőmérsékletre figyelni kell, mert az jelentősen befolyásolja a tojáshozamot.

A fürjet hatszáz éve még díszmadárként tartották

A fürj (Coturnix coturnix) Európában és Ázsiában őshonos. A japán fürjet 600 évvel ezelőtt még díszmadárként tartották. 1910-től azonban megnőtt a gazdasági jelentősége, ekkor kezdték meg a szelektálásukat a hús-, illetve tojástermelés irányába.

Agy darab fürjtojás csupán tíz grammot nyom, csekély az energiatartalma – mindössze a tyúktojás ötöde-hatoda. Viszont a kicsiny mérete ellenére is nagyon értékes a beltartalma: fehérjékben, A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitaminokban és ásványi anyagokban – foszforban, káliumban, vasban, cinkben – igen gazdag. Mivel koleszterin kevés van benne, így szív- és érrendszeri betegek is nyugodtan fogyaszthatják.