Az 15/2024. AM rendelet 5. § alapján a mezőgazdasági termelőnek az egységes kérelemben meg kell jelölnie azokat a bejelentett területi elemeket, valamint konyhakerteket, amelyeken öntözési tevékenységet kíván végezni. A mezőgazdasági termelőnek az egységes kérelemben arra vonatkozóan is nyilatkoznia kell, hogy milyen öntözési technológiát kíván alkalmazni, illetve termesztő berendezés alatt kíván-e termeszteni.

Ugyanakkor az 15/2024. AM rendelet 6. § (5) bekezdése kitér arra, ha a mezőgazdasági termelő nem rendelkezik vízjogi engedéllyel vagy bejelentéssel, akkor az egységes kérelem felületen nyilatkozhat arról, hogy az általa használt mezőgazdasági célú kút megfelel a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45/N. §-ában foglaltaknak.

Elegendő egy nyilatkozat, hogy a kútnak a vonatkozó hazai jogszabályok szerint nem kell rendelkeznie vízjogi engedéllyel vagy bejelentéssel

Elegendő egy nyilatkozat, hogy a kútnak a vonatkozó hazai jogszabályok szerint nem kell rendelkeznie vízjogi engedéllyel vagy bejelentéssel – Fotó: Pixabay

Tehát a kútamnesztia értelmében a 2024 előtt létesített kutakat főszabály szerint mentesítették az engedélyezési kötelezettség alól, így a támogatás igénybevételéhez sincs szükség engedélyre, elegendő nyilatkozni.

További részletek és információ: 15/2024. AM rendelet.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!