A kanadai székhelyű Alora vállalat szerint – az édesvíz források korlátozott elérhetőségére és fokozatos kimerülésére való tekintettel – a növények sótűrésének fokozása döntő jelentőségű lehet az élelmiszerellátás jövője szempontjából – írja a thefishsite.com.

Az Alora szakértői olyan génszerkesztéssel létrehozott rizsfajtákon dolgoznak, amelyek sótűrésre nagyobb lesz, és ezért akár a tenger felszínén is termeszthetők lesznek.

Új rizsfajtákkal kísérleteznek, amelyek bírják a sós vizet

Új rizsfajtákkal kísérleteznek, amelyek bírják a sós vizet – Fotó: Shutterstock

Az év végén az első, szingapúri kísérleteket 24 g/l sótartalamú vízzel kezdik meg, majd 2026-ban újabb kísérleteket állítanak fel Kenyában, Namíbiában, Madagaszkáron, Indiában és az USA-ban is.

Amennyiben az ilyen típusú rizstermesztést üzemi mértékekben sikerül megvalósítani, az forradalmi áttörést jelenthet a termelés és az egész élelmiszer ellátás hatékonyságának javítása, azaz az éhínség felszámolása szempontjából.