Júliusban tobzódunk a gyümölcsökben. Legalábbis, a legjobb esetben. Azonban ilyenkor sem dőlhetünk hátra, hiszen rengeteg a teendőnk a kertben. Amikor pedig már úgy érezzük, soha nem érünk a végére, gondoljunk csak vissza a télre, amikor arról álmodoztunk, hogy az egész napot a kertben tölthessük, a szeretett zöldségeink és gyümölcseink között.

Szóval, ez az, amire annyira vágytunk. De fogjuk fel úgy, hogy kint vagyunk a csodás levegőn, ráadásul testmozgást végzünk, amiért az egészségünk is nagyon hálás lesz nekünk, a munkánknak pedig szó szerint ott lesz a kézzel fogható gyümölcse. Úgyhogy, munkára fel, hiszen csak akkor ehetünk sok finomságot, ha teszünk érte.

Ezek a feladatok várnak ránk a gyümölcsösben

1. Ne feledkezzünk meg a nyári metszésről. Nyáron az alma-, a birs-, a cseresznye-, az eper-, az őszibarack-, a nektarin-, a körte-, a sárgabarack- és a szilvafát metszhetjük meg. A nyár az egyetlen ideális időszak a szilva, a cseresznye, a meggy, valamint a ringló metszésére, hiszen ezeken a gyümölcsfákon a lilás réteggomba fokozottabban terjed el. A gombaspórák a metszésfelületeken megtapadva megbetegítik a fát. A spórák a legkevésbé a gyümölcshozástól egészen augusztus végéig aktívak, és ilyenkor a sebgyógyulás is sokkal gyorsabb.

Természetesen nyáron nem szabad olyan mértékű metszést végezni a gyümölcsfákon, mint tavasszal, vagy ősszel, azonban ha a friss hajtásokat megritkítjuk, akkor sokkal jobb terméshozamot érhetünk el. Ezen kívül a korona méretét is befolyásolni tudjuk, ha folyamatosan karban van tartva. Könnyebben járja át a levegő és a napfény, így rengeteg betegséget és fertőzést tudunk megelőzni, és a termés is gyorsabban és egyszerre fog beérni, hiszen egyformán éri majd a napfény.

körte

A körtefát is meg kell metszeni nyáron. Fotó: Pixabay

A metszés során ügyeljünk rá, hogy mindig fertőtlenített metszőollót használjunk, és mielőtt egy újabb fát kezdünk el metszeni, mindig fertőtlenítsük le újra, nehogy valamilyen fertőzést vigyünk át egyik fáról a másikra. A sebeket is kezeljük le, de a nyári metszés azért is praktikus, mert ilyenkor a gyümölcsfán ejtett metszési sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, így jóval kevesebb lesz az esély  a betegségek megjelenésére.

Minden ág végén érdemes levágni az idei friss hajtásokat. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el, mert így tudjuk elősegíteni az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozni, hogy a gyümölcsfa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek.

Mivel az oldalhajtásokon nőnek majd a következő évben a gyümölcsök, fontos a ritkításuk, hiszen ha rövidek és erősek, az garantálja a jó termést jövőre. A friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le. Azoknál az ágrészeknél, ahol a gyümölcshozó rész felett friss hajtásokat találunk, az el nem fásult részt vágjuk le úgy, hogy a gyümölcskezdemény fölött még legalább egy-két levél maradjon.

2. Ne feledkezzünk meg az öntözésről sem. Különösen a bogyósgyümölcsűek és a fásszárúak vízellátására kell nagyon odafigyelni, de a nagy hőségben minden gyümölcsfánk igényli a több vizet. Így a termés is ízletesebb és nagyobb lesz, és kevésbé fog hullani, azonban tartózkodjunk a túlöntözéstől, mert ezáltal a gyümölcsök megrepedhetnek.

3. Ne trágyázzunk többet, hiszen a fásszárúak még nem fásodott részei nem tudnak a tél kezdetéig megerősödni.

4. Figyeljük minden nap a cseresznyét, hogy a legjobb pillanatban tudjuk leszedni. Ha úgy halljuk, eső közeleg, és a cseresznye már érett, mindenképp szedjük le, különben nagyon hamar meg fog romlani. Azonban a fekete áfonya szedésével ne kapkodjunk. Amikor már kellően kék, még egy jó hétig hagyjuk rajta a bokron, hogy tökéletes legyen az íze. A ribizlinél pedig kóstolgassunk minden nap, és csak akkor szedjük le, amikor már a fürtök minden egyes szeme érett. Ekkor lesz ugyanis a legfinomabb.

5. Most jött el az ideje annak is, hogy elültessük a korai szamócákat is, és megújítsuk a régi ágyást. Erre 2-3 évenként kerítsünk sort. Érdemes a legjobban termő szamócákról leválasztani a sarjakat, és azokat elültetni.

6. A szőlőről se feledkezzünk meg. Fontos, hogy odafigyeljünk a kötözésekre, és hogy a lombot mindenhol át tudja járni a napfény és a levegő.

7. A kártevők elleni védekezés sem állhat meg.

szilvafa terméssel

Az a jó, ha nem hullik a szilva a fáról. Fotó: Pixabay

8. Gyomtalanítsuk a gyümölcsfák környékét, és szedjük össze a lehullott gyümölcsöt is, hiszen ha a talajon hagyjuk, az melegágya lehet a későbbi betegségeknek.

9. Ha július, akkor kajszibarack! Mivel igen gyorsan romlik, így a nagyüzemi gazdaságok félérett állapotában szüretelik le, amikor még messze nem olyan zamatos, mint amilyen éretten. Így mi várjuk csak meg, amíg tökéletesen beérik, és csak akkor szedjük le.

10. A kert most tele van olyan csodás zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyekkel vissza tudjuk idézni a nyár hangulatát és ízeit a legsötétebb, leghidegebb és leghosszabbnak tűnő őszi és téli estéken. A befőzésben ráadásul részt vehet az egész család.

Készíthetünk lekvárokat, szörpöket, befőtteket vagy akár le is fagyaszthatjuk a termés egy részét. De gondolkodhatunk akár aszalásban, bor készítésében, fűszernövények esetében pedig szárításban is. A legfontosabb, hogy sérült, fonnyadt vagy túlérett gyümölcsöt soha ne tegyünk el. Csak elrontaná a többiek tökéletes ízét és illatát.

+1 Tudjuk, hogy rengeteg a munkád, és legszívesebben egész nap a kertedben lennél, de mivel az idei július igencsak forró, óvd magad, és csak korán reggel és késő délután végezd el a szükséges feladatokat. A déli órákban pedig inkább olvass minket!