A szakember az InfoRádióban azt mondta: három éve indult el egy nagyon erőteljes melegedés a légkörben, ami az egész bolygóra kiterjedően idén is folytatódik, sőt, csúcsra érhet.

Rámutatott arra: most lépjük át az 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest, amit az ember csak 2100-ra tűzött ki maga elé a párizsi klímacélok között. Azaz hét évtizeddel hamarabb (!) eljön az a melegedési mérték, amit csak 2100-ra vártunk. A legerőteljesebb melegedési régiók jelenleg Európa, Kelet-Ázsia és Észak Amerika.

A kutató szerint a jelenségnek számos oka van, egyebek közt például az, hogy nagyon magas a légkör üvegházgázszintje, különösen a metán, illetve a dinitrogén-oxid nagyon nagy mennyiségben van a légkörben, márpedig ezek erőteljes melegítő gázok.

szárazság

Ültessünk fákat, ugyanis már egyetlen fa alatt 6 fokkal hűvösebb van, mint egy csupasz talajú felületen – forrás: Pixabay

Ezenkívül a Csendes-óceán keleti-nyugati medencéje 2-7 fokkal melegebb az átlagnál, El Nino-időszakról beszélünk, ami átmenetileg nagyon fűti a bolygót, de ez most jelentősen csillapodni fog, sőt az év második felében ennek a hideg periódusa következik be a Csendes-óceánon. Ebből azonban mi semmit sem érzünk majd Európában, sőt, folytatódik a melegedés. Mindhárom óceán, illetve a Földközi-tenger és az Adriai-tenger hőmérséklete is körülbelül 2-4 fokkal magasabb a sokéves, illetve évtizedes átlagoknál, ami szintén hozzájárul a mostani erőteljes melegedéshez a kutató szerint.

A Kárpát-medence különösen kitett lehet. A klímaszakértő szerint a szezonális modellek előrejelzései azt mutatják, hogy a tavalyinál kevésbé lesz csapadékos, de a 2022-es vagy a 2021-es évnél csapadékosabb lesz a nyár és forróságra kell majd számítani, nagyon sok hőhullámmal.

Az év második felétől pedig elkezdődhet egy újabb száraz időszak, amely akár egy-két évig is eltarthat – a szakember szerint a jövő nyár várható különösen száraznak a mostani modellek alapján.

Kovács Erik arról is beszélt: mindezek miatt át kell állítani a mezőgazdaságot, növények nemesítésébe, klónozásba kell fogni, új termőhelyeket, illetve aktív és passzív védekezési formákat kell kialakítani az aszály ellen. A vízgazdálkodás problémakörét pedig szerte Európában minél hamarabb meg kell oldani, mert nagy a baj. Egyénileg is védekezni kell: otthonunkat szigeteljük, ültessünk el a kertben plusz egy-két fát, ugyanis már egyetlen fa alatt 6 fokkal hűvösebb van, mint egy csupasz talajú felületen.

Forrás: InfoStart.hu