Ha van gyümölcsfa a kertünkben, akkor igazán szerencsések vagyunk. Nemcsak árnyékot ad, de még finom gyümölccsel is ellát bennünket. Persze csak akkor, ha megfelelő módon gondoskodunk róla. Ugyanis, habár jó ideig akkor is teremni fog a gyümölcsfa, ha nem gondozzuk, idővel egyre kevesebb és egyre rosszabb minőségű lesz a rajta termett gyümölcs. A nyári metszés nagyon fontos a gyümölcsfák életében. Azonban vannak olyan gyümölcsfák, amelyeket egyenesen tilos nyáron megmetszeni!

Ezért ne hagyd ki a nyári metszést

Nagyon fontos, hogy melyik gyümölcsfákat szabad, sőt kell megmetszeni nyáron. Az alma-, a birs-, a cseresznye-, a meggy-, az eper-, az őszibarack-, a nektarin-, a körte-, a sárgabarack- és a szilvafát metszhetjük meg nyáron, más fát azonban ne metsszünk meg ilyenkor! A körtefákat július közepétől lehet metszeni, az almafákat néhány héttel később, augusztus végéig.

A nyár ideális időszak a szilva, a cseresznye, a meggy, valamint a ringló metszésére, hiszen ezeken a gyümölcsfákon a lilás réteggomba fokozottabban terjed el. A gombaspórák a metszésfelületeken megtapadva megbetegítik a fát. A spórák a legkevésbé a gyümölcshozástól egészen augusztus végéig aktívak, és ilyenkor a sebgyógyulás is sokkal gyorsabb.

1. Nagyon fontos, hogy a nyári metszés nem lehet olyan mértékű, mint tavasszal, vagy ősszel. Azonban, ha a friss hajtásokat megritkítjuk, akkor sokkal jobb terméshozamot érhetünk el. Ezen kívül a korona méretét is befolyásolni tudjuk, ha folyamatosan karban van tartva a gyümölcsfa.

2. A metszés segítségével a korona jobban átlátható lesz, könnyebben járja át a levegő és a napfény, így rengeteg betegséget és fertőzést tudunk megelőzni, és a termés is gyorsabban és egyszerre fog beérni, hiszen egyformán éri majd a napfény.

3. A metszés során ügyeljünk rá, hogy mindig fertőtlenített metszőollót használjunk, és mielőtt egy újabb fát kezdünk el metszeni, mindig fertőtlenítsük le újra, nehogy valamilyen fertőzést vigyünk át egy fáról a másikra. A sebeket is kezeljük le, de a nyári metszés azért is praktikus, mert ilyenkor a gyümölcsfán ejtett metszési sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, így jóval kevesebb lesz az esély a betegségek megjelenésére.

4. Ami viszont nehézséget jelenthet a tavaszi és a őszi metszéssel szemben, hogy a nagy lombozat miatt ilyenkor jóval nehezebb átlátni a koronát. Érdemes ezért először pár lépés távolságból tüzetesen megnézni a fát, és elképzelni, milyennek szeretnénk látni. Pár ág lemetszése után álljunk meg, és ismét nézzük meg, hogy mutat távolról, hiszen visszaragasztani már nem fogjuk tudni, amit feleslegesen lemetszettünk.

5. A nyári metszés folyamán minden ág végén érdemes levágni az idei friss hajtásokat. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el, mert így tudjuk elősegíteni az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozni, hogy a gyümölcsfa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek.

6. Mivel az oldalhajtásokon nőnek majd a következő évben a gyümölcsök, fontos a ritkításuk, hiszen ha rövidek és erősek, az garantálja a jó termést jövőre. A friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le. Azoknál az ágrészeknél, ahol a gyümölcshozó rész felett friss hajtásokat találunk, az el nem fásult részt vágjuk le úgy, hogy a gyümölcskezdemény fölött még legalább egy-két levél maradjon.

A metszéssel még nem ért véget a munka

A nyári metszéssel még közel sem ért véget a munkánk. Nagyon fontos ugyanis, hogy a metszés során keletkezett nyesedéket minden esetben gyűjtsük össze és semmisítsük meg, különben a rajta lévő betegségek és kártevők hamar el tudnak terjedni a kertben, sorra fertőzve a növényeinket.


gyümölcsfa

Nem minden gyümölcsfa igényli a metszést nyáron. Fotó: Shutterstock

Az is fontos, hogy mindig fertőtlenített eszközzel végezzük el a metszést, és ne menjünk át egy másik gyümölcsfához úgy, hogy ne fertőtlenítettük volna le az összes használt eszközt. A fák megmetszése után, minden ötforintos érménél nagyobb átmérőjű seb esetén végezzük el a sebkezelést, ezek a sebek ugyanis már elég nagyok ahhoz, hogy jóval nehezebben forrjanak össze, mit a kisebb sebek.

Akár metszőollóval, akár motoros- vagy kézi fűrésszel, akár ágvágó ollóval dolgozunk, a fertőtlenítés és a sebkezelés nem maradhat el. A sebet érdemes körbefaragni, hogy megszüntessük az érdes, tépett felületet, és elősegítsük a gyors sebgyógyulást.

A sebkezelés segít lezárni a sebet a kórokozók és a kártevők elől, és felgyorsítja a seb szöveteinek gyógyulását. Ügyeljünk rá, hogy olyan sebkezelő anyagot használjunk, amely jól kenhető, jól fedi a sebet, fertőtlenítő hatása van, és nem mossa le az eső sem.

A sebkezelés elmaradása nagyon súlyos következményekkel járhat, hiszen a nyitott seb szélén nagyon gyorsan be tudnak jutni a különféle kártevők és a betegségek is nyitott kapukat döngetnek.

Így kezeld a sebeket

Először is vágjuk simára a sebek széleit, melyhez akár kést, akár kacort, akár a metszőolló pengéjét is használhatjuk. Ezután kell bekenni a sebet a sebzáró anyaggal, melyet a nagyobb kertészeti áruházakban, illetve a gazdaboltokban tudunk beszerezni.

Ezek mindig szellőző, de vízlepergető felületet adnak, sőt, vannak olyanok is, amelyek gombaölőszert tartalmaznak. Az is jó sebkezelő megoldás, ha réz- és kéntartalmú szer egy százalékos oldatával, ecsettel kenjük be a sebeket.

Egészséges gyümölcsfákat és bőséges termést kívánunk!