A datolyaszilva, vagy ahogy sokan ismerik, hurma, az ősz egyik legfinomabb gyümölcse: mézes ízével és krémes állagával igazi napsugár a borongós napokon. De mit tegyünk, ha barna foltok jelennek meg rajta? Ne dobd ki azonnal – lehet, hogy teljesen természetes foltokról van szó!

A datolyaszilva magas cukortartalmú, érzékeny gyümölcs. Érett állapotban gyakran jelennek meg rajta barna pöttyök, foltok – ez még nem jelent bajt. Ezek a „szépséghibák” a természetes érés jelei, és egyáltalán nem befolyásolják az ízt vagy az élvezeti értéket.

A puha gyümölcshús miatt könnyen nyomódik, főleg szállítás vagy tárolás közben. Ilyenkor sötétebb, puhább részek alakulhatnak ki. Ezek szintén fogyaszthatók, maximum esztétikailag zavaróak – vágd le ezeket, és élvezd tovább a finomságot.

datolyaszilva

A datolyaszilva az ősz egyik legfinomabb gyümölcse – Fotó: Shutterstock

Akkor kell gyanakodni, ha a gyümölcsnek furcsa, erjedt vagy dohos szaga van, ha nyálkás tapintású, vagy ha fehér, zöld, esetleg szürke penész jelenik meg rajta. Az ilyen darabokat sajnos jobb kidobni, mert a penész mélyre is benőhet a húsba.

Fontos: ha a foltok besüppednek, sötétek, netán feketések, és körülöttük a gyümölcs rohadni kezd, akkor valószínűleg gombás betegség áll a háttérben – ezeket se fogyaszd el.

A jó hír: a datolyaszilva héja ehető, ha érett, és a gyümölcs finom belseje tele van vitaminokkal, rosttal és antioxidánsokkal, ezáltal támogatja az immunrendszert, a bélflórát, a bőr egészségét és a természetes energiaszintet. Tehát mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt.

Forrás: noklapja.hu