Szeptemberben a legtöbb kerttulajdonosban felmerül egy kérdés, mégpedig az, hogy hogyan tudná minél hamarabb beérlelni a zöld paradicsomokat. Most eláruljuk a legjobb tippeket, hogy egy szem paradicsom se vesszen kárba!
Az olaszok tudják: minden paradicsom aranyat ér
Olaszországban a zöld paradicsomot sem hagyják veszni: a legendás pomodoro appeso, vagyis az akasztott paradicsom hagyománya szerint a leszedett, még zöld szemeket fonatban felakasztják a kamrában vagy a verandán - tudjuk meg a streetkitchen.hu írásából. Így hetek alatt gyönyörűen beérnek, miközben díszítik is a teret! Ha egy kis dolce vita-ra vágysz, próbáld ki ezt a módszert – a szomszédok is megirigylik majd!
Doboz, újságpapír és egy kis türelem: így lesz piros a zöldből
A nagyobb mennyiségű zöld paradicsomot rétegezve, újságpapírral elválasztva dobozba is teheted. Fontos, hogy sötét, szellős helyen, 18-21 Celsius-fok között tárold – a radiátor mellé inkább ne, mert ott csak megrohadnak!
Ha klasszikus magyar trükkre vágysz, csomagolj minden paradicsomot külön újságpapírba. Ennek előnye, hogy ha egy szem elkezd romlani, nem fertőzi meg a többit. Profi tipp: hetente ellenőrizd a készletet, hogy időben eltávolíthasd a hibásakat!
Gyökerestül, fejjel lefelé – a kertészek titkos fegyvere
A legelvetemültebb kertészek egyenesen a tövet húzzák ki a földből, a rajta maradt zöld paradicsommal együtt. Rázd le a földet, és akaszd fel a növényt fejjel lefelé a kamrában! Így a még élő növény tápanyagai is segítenek beérlelni a termést – igazi slow food, nem igaz?
Legyen a paradicsom a konyhád dísze
Ha úgy érzed, nem szeretnél kockáztatni, és elveszíteni a bőséges paradicsom termésed, szedd le a zöld paradicsomokat, majd helyezd őket tiszta, száraz befőttes üvegbe. Semmit ne adj hozzá, csupán tedd bele a tisztára törölt zöld paradicsomokat, és tedd fel a konyhában vagy a szobában a szekrény tetejére. Dekorációnak sem utolsó, de átlagosan egy hónap elteltével piros lesz a paradicsom, nem sárga, és persze nem is zöld.
Így meg tudod hosszabbítani a frissen ehető paradicsom szezonját anélkül, hogy kockáztatnál, és kint hagynád a kertben. Az íze és az állaga is olyan lesz, mint a kertben érett paradicsomé. Azonban, ha túl sok a termés, és hosszabb ideig szeretnéd tartósítani, arra is vannak kiváló lehetőségek.
Érleld be, vagy készíts finomságokat az éretlen paradicsomból. Fotó: Shutterstock
Nyersen azonban semmi esetre sem szabad fogyasztanod a zöld paradicsomot, mert az éretlen paradicsom mérgező lehet. Enne az az oka, hogy szolanin és tomanin nevű alkaloidokat tartalmaz. Ezek az alkaloidok védik a még éretlen paradicsomot a kártevőktől, de nemcsak keserűvé, hanem mérgezővé is teszik azt. Ezek az alkaloidok az érési folyamat során tűnnek el a paradicsomból, de mivel a kertedben lévő zöld paradicsom már nem fog tudni beérni, így csak feldolgozva, vagy beérlelve fogyaszd.
Fontos szabályok a paradicsom érleléséhez
- Csak egészséges, ép paradicsomokat érlelj!
- Ne tedd őket hűtőbe – 10 fok alatt elvész az ízük!
- Légy türelmes: a beérés akár 2-3 hétig is eltarthat, de megéri várni.
Bónusz: ha mégis zöld maradna…
Ha néhány szem makacsul zöld marad, akkor sincs veszve semmi: a magyar konyha tele van zöldparadicsom-receptekkel! Készíthetsz belőle savanyúságot, lekvárt, chutney-t, vagy próbáld ki bundázva, olajban sütve, ahogy az olaszok csinálják. Egy pohár vörösborral igazi őszi lakoma!