Szeptemberben a legtöbb kerttulajdonosban felmerül egy kérdés, mégpedig az, hogy hogyan tudná minél hamarabb beérlelni a zöld paradicsomokat. Most eláruljuk a legjobb tippeket, hogy egy szem paradicsom se vesszen kárba!

Az olaszok tudják: minden paradicsom aranyat ér

Olaszországban a zöld paradicsomot sem hagyják veszni: a legendás pomodoro appeso, vagyis az akasztott paradicsom hagyománya szerint a leszedett, még zöld szemeket fonatban felakasztják a kamrában vagy a verandán - tudjuk meg a streetkitchen.hu írásából. Így hetek alatt gyönyörűen beérnek, miközben díszítik is a teret! Ha egy kis dolce vita-ra vágysz, próbáld ki ezt a módszert – a szomszédok is megirigylik majd!

Doboz, újságpapír és egy kis türelem: így lesz piros a zöldből

A nagyobb mennyiségű zöld paradicsomot rétegezve, újságpapírral elválasztva dobozba is teheted. Fontos, hogy sötét, szellős helyen, 18-21 Celsius-fok között tárold – a radiátor mellé inkább ne, mert ott csak megrohadnak!

Ha klasszikus magyar trükkre vágysz, csomagolj minden paradicsomot külön újságpapírba. Ennek előnye, hogy ha egy szem elkezd romlani, nem fertőzi meg a többit. Profi tipp: hetente ellenőrizd a készletet, hogy időben eltávolíthasd a hibásakat!

Gyökerestül, fejjel lefelé – a kertészek titkos fegyvere

A legelvetemültebb kertészek egyenesen a tövet húzzák ki a földből, a rajta maradt zöld paradicsommal együtt. Rázd le a földet, és akaszd fel a növényt fejjel lefelé a kamrában! Így a még élő növény tápanyagai is segítenek beérlelni a termést – igazi slow food, nem igaz?

Legyen a paradicsom a konyhád dísze

Ha úgy érzed, nem szeretnél kockáztatni, és elveszíteni a bőséges paradicsom termésed, szedd le a zöld paradicsomokat, majd helyezd őket tiszta, száraz befőttes üvegbe. Semmit ne adj hozzá, csupán tedd bele a tisztára törölt zöld paradicsomokat, és tedd fel a konyhában vagy a szobában a szekrény tetejére. Dekorációnak sem utolsó, de átlagosan egy hónap elteltével piros lesz a paradicsom, nem sárga, és persze nem is zöld.


Így meg tudod hosszabbítani a frissen ehető paradicsom szezonját anélkül, hogy kockáztatnál, és kint hagynád a kertben. Az íze és az állaga is olyan lesz, mint a kertben érett paradicsomé. Azonban, ha túl sok a termés, és hosszabb ideig szeretnéd tartósítani, arra is vannak kiváló lehetőségek.


zöld paradicsom

Érleld be, vagy készíts finomságokat az éretlen paradicsomból. Fotó: Shutterstock

Nyersen azonban semmi esetre sem szabad fogyasztanod a zöld paradicsomot, mert az éretlen paradicsom mérgező lehet. Enne az az oka, hogy szolanin és tomanin nevű alkaloidokat tartalmaz. Ezek az alkaloidok védik a még éretlen paradicsomot a kártevőktől, de nemcsak keserűvé, hanem mérgezővé is teszik azt. Ezek az alkaloidok az érési folyamat során tűnnek el a paradicsomból, de mivel a kertedben lévő zöld paradicsom már nem fog tudni beérni, így csak feldolgozva, vagy beérlelve fogyaszd.

Fontos szabályok a paradicsom érleléséhez


  • Csak egészséges, ép paradicsomokat érlelj!

  • Ne tedd őket hűtőbe – 10 fok alatt elvész az ízük!

  • Légy türelmes: a beérés akár 2-3 hétig is eltarthat, de megéri várni.

Bónusz: ha mégis zöld maradna…

Ha néhány szem makacsul zöld marad, akkor sincs veszve semmi: a magyar konyha tele van zöldparadicsom-receptekkel! Készíthetsz belőle savanyúságot, lekvárt, chutney-t, vagy próbáld ki bundázva, olajban sütve, ahogy az olaszok csinálják. Egy pohár vörösborral igazi őszi lakoma!

Így készíts nagyon finom savanyúságot a zöld paradicsomból

Hozzávalók: 2 kg zöld paradicsom, 1 liter víz, 6 dkg só, 1 dl 20%-os ecet, 5 babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, mustármag, fekete bors, 1 gramm nátrium benzoát, vagy szalicil.

Válassz közel azonos méretű paradicsomokat. Ügyelj rá, hogy sérült darab ne kerüljön a savanyúságba, csakis egészséges. Mosd meg alaposan, majd tedd egy nagy, kifertőtlenített üvegbe. Add a vízhez a sót és a fűszereket, majd forrald az egészet 30 percig.

Amikor levetted a tűzről, add hozzá az ecetet és a tartósítószert. Várd meg, amíg kihűl a lé, majd öntsd rá a paradicsomra. Ezután zárd le az üvegeket légmentesen. Helyezd a kamra polcára, és gyönyörködj benne, majd fogyasszátok el, amikor kedvetek tartja. Kiváló húsok mellé, de akár egy egyszerű szendvicset is sokkal finomabbá képes varázsolni.

Nem csak nézni, megenni is kiváló a sült zöld paradicsom

Ha eddig nem tetted, nézd meg a Sült, zöld paradicsom című filmet. Egészen biztosan nagyon fog tetszeni, és utána már te is örömmel készíted el ezt a finomságot.

Hozzávalók: 20 dkg zöld paradicsom, 2 db tojás, 2 evőkanál tej, 5 dkg finomliszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só és bors ízlés szerint, és olaj a kisütéshez.

Mosd meg a paradicsomokat, és vágd őket ujjnyi vastagságú szeletekre. Ügyelj rá, hogy közel azonos vastagságúak legyenek a szeletek. Sózd és borsozd meg a szeletek mindkét oldalát. Panírozd be a paradicsomszeleteket, és süsd ki őket olajban, majd fogyasszátok el őket. Akár mártogatóst is készíthetsz hozzá, melyhez a legjobb a tejfölös, majonézes, hagymás szósz, egy kis lime-mal megbolondítva.

Készíts a zöld paradicsomból remek chutney-t

A legegyszerűbb ételből is igazán egzotikus finomságot tudsz varázsolni, ha adsz hozzá egy kis chutney-t.

Hozzávalók: 45 dkg zöld paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál jalapeno paprika, 1 db kisebb padlizsán, 1 db sárga kaliforniai paprika, 5 dl almaecet, só, 45 dkg cukor, 1 teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál fahéj, fél teáskanál szegfűszeg.

A zöldségeket vágd egyforma nagyságú kockákra. Tedd egy nagy edénybe, majd öntsd rá az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket. Közepes lángon kevergesd, míg a cukor el nem olvad, majd forrald fel. Ezután kisebb lángon addig főzd, amíg össze nem sűrűsödik. Botmixerrel daráld olyan állagúra, amilyennek szeretnéd.

Van, aki pépesíti, de az is nagyon finom, amikor kisebb, egész darabok maradnak benne. Az elkészült mártogatóst tedd steril üvegbe és tedd a hűtőbe. Kiváló húsokhoz, de rántott, vagy nyers zöldségeket is mártogathatsz bele. Jó étvágyat kívánunk!

A zöld paradicsom nem hulladék, hanem lehetőség – csak egy kis türelem és néhány bevált trükk kell hozzá, hogy a nyár ízeit októberben is élvezhesd!