Ha azt hitted, már mindent láttál a gasztronómiában, akkor is meglepetés érhet, ha szóba kerül a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak. Ez az indonéz különlegesség nemcsak az árával hódít, hanem a történetével is – ugyanis egy kis emlős, a cibetmacska segítségével készül. Igen, jól olvasod: ez a kávé szó szerint áthalad egy állat emésztőrendszerén, mire a csészénkbe kerül.

A kávé, ami az állatok közreműködésével készül

A cibetmacskának több fajtája is létezik, de a két legismertebb:


Afrikai cibetmacska (Civettictis civetta)

Közönséges (vagy: maláji) pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus)

Előbbi Afrikában él, és mirigyváladéka a parfümök egyik legfontosabb alapanyaga; utóbbi pedig Ázsiából származó rokona, a maláji cibetmacska, ismertebb nevén közönséges pálmasodró.

És hogy mit jelent a Kopi Luwak? A Kopi indonéz nyelven kávét jelent, a Luwak pedig a közönséges pálmasodró.

Hogyan készül a cibetkávé? 

Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a közönséges pálmasodró elfogyasztja a kávébabokat. Az állat csak a húsos, érett, még vörös színű kávébabokat eszi meg, de mivel nem képes megemészteni azokat, a kávébab szinte érintetlenül, ám az emésztőrendszeren áthaladva kerül ki az ürülékével együtt. És itt kezdődik az emberek munkája: begyűjtik, alaposan megtisztítják, majd szárítják és pörkölik a babokat.

A különleges eljárás során a cibetmacska emésztőenzimjei és gyomorsavai lebontanak bizonyos fehérjéket és peptideket, ami végül simább, kevésbé savas és keserű ízű italt eredményez. Egyes kóstolók szerint a végeredmény földes, csokoládés vagy karamellás jegyeket hordoz, ami valóban egyedi élményt nyújthat.

Egy csésze luxus – de mennyibe kerül?

A Kopi Luwak ára igencsak borsos, különösen akkor, ha vadon élő állatoktól származik. A dzsungelben nehéz megtalálni az ilyen kávébabot, ráadásul a begyűjtés, tisztítás és feldolgozás rendkívül idő- és munkaigényes folyamat. Nem ritka, hogy egy kilogrammnyi Kopi Luwak akár 1300 amerikai dollárba, azaz közel 440 000 forintba kerül.

cibetkávé

Egy kg Kopi Luwak akár 1300 amerikai dollárba, azaz közel 440 000 forintba is kerülhet – Fotó: Shutterstock

Sötét oldal – amit sokan nem látnak

Sajnos a különlegesség ára nem csupán a ritkaságnak és az előállítás módjának köszönhető. Az állatvédők régóta figyelmeztetnek arra, hogy sok termelő nem a vadonból, hanem ketrecben tartott cibetmacskától szerzi be a kávét. Ezeket az állatokat gyakran kizárólag kávébabokkal etetik, rossz körülmények között tartják, ami nemcsak etikailag, de az ital minőségét tekintve is kérdéseket vet fel.

Valóban jobb az íze?

A tudomány szerint az emésztés során bekövetkező kémiai változások valóban befolyásolják a kávé ízprofilját. Ennek ellenére sok szakértő úgy véli, hogy az ízélmény nem mindig igazolja az árat. Az egzotikus történet, a ritkaság és a kíváncsiság sokkal többet nyomhat a latban, mint a valódi minőség.

Összegzés

A Kopi Luwak kétségkívül a világ egyik legkülönlegesebb – és legdrágább – kávéja. De mielőtt több tízezer forintot adnánk egy csészényi élvezetért, érdemes elgondolkodni: valóban a különleges íz miatt tesszük, vagy csak a mögöttes történet ragadott magával?

Forrás: sciencealert.com