Az élelmiszer-pazarlás egyik oka az, hogy az élelmiszereink nemkívánatos tulajdonságokat öltenek magukra tárolás közben, amit talán meg lehetne akadályozni – írja az ng.24.hu.

Nguyen Vo-Bui gépészmérnök hallgatóként házi körülmények között, a saját konyhájában elvégezhető vizsgálatokkal próbálta kideríteni, milyen környezeti és geometriai okai vannak a sárgarépa görbülésének.

Ehhez több tucatnyi darab hosszában kettévágott répán végzett kísérleteket és méréseket, majd a szerkezetmérnöki számításokból ismert modellezéssel tárta fel az okokat.

A sárgarépa kétféle részből áll: a középső, edénynyalábokat tartalmazó rétegből és az ezt körbefogó, keményebb kéregből. A köztük lévő szerkezeti különbségek miatt eleve eltérő mértékben görbítenék a répát, ám amíg a répa egyben van, ezek a különbségek kiegyenlítik egymást. Azonban ha felvágják a répát, az egyensúly felborul, és elkezd a répa kunkorodni, amihez az is hozzájárul, hogy a répa a felvágása után nedvességet veszít.

sárgarépa

Ha felvágják a répát, elkezd kunkorodni – fotó: Pixabay

A feltárt folyamatok más gyökérzöldségekre és teljesen másféle növényekre is érvényesek lehetnek.

A répákat nedves, hűvös közegben tartva sokat lehetne spórolni a kutatók eredményei alapján.