Ha fáj a fejünk, nem tudunk önmagunk lenni. Nem tudunk koncentrálni, és a kedvünk sem túlságosan kirobbanó, ami nem is csoda, hiszen a fejfájás nagyon kellemetlen tud lenni. A kiváltó ok pedig számtalan, így nagyon nehéz rájönni, hogy éppen miért kell szenvednünk tőle.

Azonban tehetünk ellene, hogy elmúljon a fejfájásunk, és nem csupán gyógyszerekkel. Kipróbálhatunk olyan ételeket, amelyek segítségével hamar túl tudunk lenni rajta, és annak is utánajártunk, mely ételek válthatják ki a fejfájást. Természetesen, ha valakinek rendszeresen és erősen fáj a feje, mindenképpen érdemes orvoshoz mennie, hogy meg tudják állapítani, mi okozza azt.

Ezek az ételek segítenek, ha fáj a fejed

Fejfájás esetén nem kell azonnal a gyógyszerekhez nyúlni. Érdemes először is meginni egy pohár vizet, hiszen sok esetben a fejfájás mögött a túlságosan kevés folyadékfogyasztás áll. Azonban, ha ez sem segít, ezek az ételek mellettünk állnak, ha arról van szó, hogy meg akarunk szabadulni a fejfájástól.

1. A leveles zöldségek, például a spenót is, riboflavinban, vagyis B2-vitaminban gazdag. A riboflavin nagy dózisban, amely 400 mg/nap, jelentősen csökkenti a migrénes rohamok előfordulását. Sajnos a már meglévő fejfájást nem csökkenti, de fogyasztásával el lehet érni hogy minél ritkábban legyen részünk benne.

fejfájás nő konyhában

Amikor fáj a fejünk, nem csak a gyógyszerek segíthetnek, hanem némelyik étel és ital is. Fotó: Shutterstock

2. A magas zsírtartalmú halak remek segítséget nyújtanak fejfájás esetén, mivel gyulladáscsökkentő hatással is bíró omega-3 és omega-6 zsírsavak találhatók bennük.

3. A nyár nagy kedvence, a görögdinnye is segít, ha fáj a fejünk, hiszen gyakori oka lehet az, hogy dehidratáltak vagyunk. A dinnye pedig az egyik legkellemesebb megoldást nyújtja a vízpótlásra. Ráadásul a dinnye a folyadékon túl még a magnézium és a kálium pótlására is kiváló.

4. De a krumpli is fegyver lehet a kezünkben, ha fáj a fejünk. A burgonyában található kálium ugyanis segíthet a fejfájás csillapításában. Éppen ezért szokták azt javasolni, hogy ha valakit gyakran kínoz a fejfájás, fogyasszon káliumban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket. Ilyen lehet például még a banán is.

5. De nem csak a kálium a magnézium is hasznos fejfájás esetén. Sőt, tudományos vizsgálatok során kimutatták, hogy a magnézium bizonyos esetekben még a megelőzésben is segíthet. A mandula tehát, mint gazdag magnézium forrás, szintén jóbarátunk, ha támad a fejfájás. A magnézium ezen kívül segíti az izmok működését, rugalmassá teszi az ereket, valamint támogatja a szöveteket. Együnk minél több ásványi anyagban gazdag ételt, mint a szárított sárgabarack, az avokádó, a barnarizs, vagy a hüvelyesek, hogy minél ritkábban kelljen  szenvednünk a fejfájástól!

6. Vannak, akik a koffeinre esküsznek, amikor fáj a fejük. Azonban a koffein kétélű fegyver, így érdemes észnél lenni a bevetésénél. Ha nem visszük túlzásba a fogyasztását, akkor  csillapíthatja a fejfájást, de sok esetben éppen a koffein miatt alakulhat ki migrén. Amennyiben a koffeinfogyasztásunk a napi 500 milligrammot meghaladja, ami körülbelül 4-5 kávét jelent, akkor ez inkább hajlamosít a fejfájásra, mint segít elkerülni.

Ráadásul a koffein emeli a vérnyomást, szűkíti az ereket, így amennyiben ez az oka a fejfájásunknak, akkor éppen rontani fog a helyzeten. Ezen kívül még vízhajtó is a koffein, így ha eleve dehidratáltak vagyunk, ami egyébként is hajlamosít a fejfájásra, és a fejfájást kávéval akarjuk csökkenteni, elszabadulhat a fájdalom.

7. Ha túl kevés szénhidrátot fogyasztunk, az is oka lehet a fejfájásnak. Ha éppen diétázunk, és szénhidrát-szegény ételeket fogyasztunk, akkor ne csodálkozzunk, ha gyakran fáj a fejünk. Mivel általában ez folyadékveszteséggel is jár, a két dolog együtt sajnos már elég nagy valószínűséggel fog fejfájást előidézni. A teljes kiőrlésű pirítós, a zabpehely, a gyümölcsök és a joghurtok is segíthetnek ilyenkor.

8. Sokan azt mondják, hogy a fűszeres, csípős ételek segítenek nekik megszabadulni a fejfájástól. Persze az is lehet, hogy egy erős étel elfogyasztása után egyszerűen nem is tudunk már a csípésen kívül másra koncentrálni.

nő fejfájás édesség

Fontos, hogy ismerjük, mely ételek és italok válthatnak ki fejfájást. Fotó: Shutterstock

9. Az apró magvak is támaszt nyújthatnak, hiszen a bennük található E-vitamin jelentős szerepet játszik az ösztrogén szint helyreállításában, így javul a keringés, és nagyobb eséllyel zárhatjuk ki a fejfájást.

Ezek az ételek és italok könnyen kiválthatják a fejfájást

A fejfájásban azonban nem csupán a segítségünkre lehetnek a különféle ételek és italok, de sajnos akár ki is válthatják azt. Érdemes hát utánajárni, melyek az igazán fejre veszélyes ételek. Sajnos nagyon sokan szenvednek a fejfájástól, és közülük sokan fogyókúráznak. A böjt vagy az étkezések kihagyása pedig, a túlságosan kevés folyadékbevitellel együtt gyakran fog előidézni fejfájást.

1. Az alkohol nem tesz jót az egészségünknek, ezt azért nagyjából mindenki tudja. A bor, különösen a vörösbor, gyakran válthat ki migrént, melynek oka még nem teljesen nyert bizonyítást, de a szakemberek a tanninokat és a flavonoidokat gyanúsítják.

Egy 2014-es amerikai vizsgálat szerint ugyanis azok a vörösborok, amelyek nagyobb mennyiségű tannint tartalmaztak, jóval nagyobb eséllyel váltottak ki fejfájást. A cabernet sauvignon volt az egyik, amelyik a legtöbb esetben ezzel járt. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy egyáltalán nem mindegy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem. Az alkohol lebomlás emellett vízelvonással is jár, így az alkoholfogyasztás kiszáradáshoz is vezethet, ami szintén hozzájárul a fejfájáshoz.

2. Ahogyan azt már érintettük, a koffein kis mértékben segíthet, nagy mértékben azonban felelős lehet a gyakori fejfájásért. A koffein ugyanis valószínűleg stimulál bizonyos receptorokat az agyban, amelyek migrénhez vezethetnek. Ezért fontos, hogy naponta 8-12 dekagrammnál több koffeintartalmú italt ne fogyasszunk el.

3. Meglepő lehet, de az érett sajtok sem tesznek jót a fejünknek. A legnagyobb gondot például a gorgonzola, a camembert és a pálpusztai okozzák. Ennek oka, hogy bizonyos vegyületek, az úgynevezett tiraminok, kölcsönhatásba léphetnek az ingerülettovábbító neurotranszmitterekkel a szervezetben és ez okozhatja a fejfájást.

4. A feldogozott élelmiszerek, mint amilyenek például a kolbászok, szalámik és egyéb húsok, amelyek tartósítószert tartalmaznak, fejfájást okozhatnak. A nátrium-nitrátról úgy vélik, hogy változásokat okozhat az agy kémiájában, amelyek elvezetnek a migrénhez.

5. Habára a citrusfélék bővelkednek C-vitaminban, és ezért azt gondoljuk, hogy egyenes utat jelent a fogyasztásuk az egészséges élethez, ez sajnos nem minden esetben van így. Sajnos ugyanis kiválthatnak migrént, ezért érdemes figyelni, és jegyzetelni, hogy a fejfájás előtt mit fogyasztottunk.

6. Manapság nem sok jót hallani az aszpartám nevű mesteréges édesítőszerről, de azzal is meg lett gyanúsítva, hogy migrént válthat ki.

Mindenkinek fejfájásmentes napokat kívánunk!