Elérkezett az akác virágzása – a mézédes illatú fürtök azonban nemcsak a méhek számára lehetnek vonzóak, hanem a számunkra is jelenthetnek gyógyító csemegét. A virágok édes, lágy íze meglepően hasonlít a gumicukorra, csak annál jóval egészségesebb! A virágból fehér akác tea, akácvirág szörp, pálinka, sőt palacsintás akác csemege is készíthető. Hogyan? Mutatjuk!
Idén az ország nagy részén fagykár érte az akácerdőket – sok helyen olyan aggasztó a helyzet, hogy csak a legmagasabb fák felső 1-2 méterében találhatók virágfürtök, mondhatni "csontra fagytak" az akácosok. Azokon a vidékeken, ahol nem érte fagy a rügyeket, már március első hetében is zajlott a virágzás, tömegében azonban most májusban lehet begyűjteni ezt a "csodanövényt".
Az akácvirág nemcsak a méhek kedvence, hanem ehető virágként egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a magyar konyhában is. Édes, lágy íze emlékeztet a gyümölcsös gumicukorra, különösen, ha nyersen fogyasztjuk, vagy esetleg szirupként, lekvárként készítjük el.
Az akácvirágból készített szörpnek frissítő hatása van, amelyben az akác sajátos aromája uralkodik, és akár mentával ízesítve is fogyasztható.
Az akác hazánk erdeinek csaknem egyötödét alkotja, nagyon gyakran ültetik utak mentén, de lakóházak közelében is. Sokan hiszik azt, hogy ősi magyar fa, de erről szó sincs, Jean Robin francia királyi főkertész 1601-ben hozta Európába Észak-Amerikából sok egyéb növényfajjal együtt.
Hazánkba Tessedik Sámuel terjesztette el a homokos talaj megkötésére – jól alkalmazkodik a hazai klímához és talajviszonyokhoz. Az akácot nemcsak erdősítési célokra, hanem a méhészetben és a gyógyászatban is hasznosítják. Általában május első felében virágzik, de az időjárás függvényében ez akár május végére is tolódhat.
Azokon a vidékeken, ahol nem érte fagy a rügyeket, már március első hetében is zajlott a virágzás, tömegében azonban most májusban lehet begyűjteni ezt a "csodanövényt" – fotó: pixabay.com
A fehér akác virága nagyon egészséges
Az akácfáról a legtöbbünknek az akácméz jut eszébe, pedig a hófehér virágai amellett, hogy illatosak és szépek, még értékes gyógynövényként is ismertek. Forrázatuk hatékony köhögéscsillapító, enyhíteni tudja a gyomorsav-túltengés okozta panaszokat, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Jó tudni, hogy gyógyászati szempontból kizárólag csak az akác virága használható, a növény többi része ugyanis – így a szár, a levél és a kéreg – mérgező fehérjéket tartalmaz, ezért belsőleg semmiképpen sem alkalmazható (a dísznövényként ismert lila és sárga virágú akácfajták sem fogyaszthatók, és nem is rendelkeznek gyógyhatással).
A fehér akác virága kiváló étvágyjavító, vizelethajtó és görcsoldó. Alkalmazása nem helyettesíti az orvosi kezelést, fontos, hogy a tartós használata előtt szakemberrel is konzultáljunk.
Finomságok akácvirágból
A virágokat május-június folyamán gyűjthetjük, azokat a fürtökről lefosztva. Virágját nyersen is lehet enni, de kegyünk óvatosak, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okozhat.
Készíthetünk:
- akácvirág szörpöt a frissen nyílt, illatos virágokból
- rántott akácvirágot - palacsintatésztában
- gyümölcssalátát,
- akácvirág zselét.
Az akácvirág nemcsak szép, hanem nagyon hasznos alapanyag is.
Forrás: penzcentrum.hu
Indexkép: pixabay.com