Idén Európában sehol sem várható igazán kiemelkedő almatermés, a tavalyi készleteket pedig már értékesítették, melyek következtében érezhetően megnőtt a kereslet a magyar alma iránt. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a 2015-ös év rossz terméskilátásokkal jellemezhető, ugyanis az idei extrém aszály az ország szinte minden területét érinti és a 40 Celsius fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött ültetvényekben is terméskiesést okozott. Az ültetvények nagyjából egyharmadán várható jó vagy elfogadható termés, a többi, vagyis mintegy 17 ezer hektáron rossz minőségre számítanak a termelők.

Jelenleg az étkezési és ipari alma aránya Magyarországon 30-70%. Tavaly a kedvező időjárásnak köszönhetően az elmúlt évek átlagánál lényegesen jobb minőségű és nagyobb mennyiségű ipari almatermés volt Magyarországon. Akkor – az alacsony felvásárlási áraknak köszönhetően, ami kilónként bruttó 20 forintos átvételi telephelyi árat jelentett – sok gyümölcs a fa alatt maradt. alma

Évente 50-60 ezer tonna almát szállítanak magyar gazdák külföldre, aminek egyik oka, hogy itthon nincs elég tároló. – fotó: Shutterstock

"Romániában, Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában szezonban nagyjából 80 forintért vásárolják meg a magyar alma kilóját, majd elszállítják és hűtőházban tárolják az árut mindaddig, amíg mi feléljük a tartalékainkat. Minthogy hazánkban többnyire a tél derekára már fogyóban az alma, visszaszállítják nekünk kilónként hozzávetőlegesen egy euróért, ami aztán 400-600 forintos kiskereskedelmi áron kerül a boltok polcaira – importként” – mondta Csizmadia György, a FruitVeb alelnöke a Helyi Híradóknak. Így alaklulhatott ki az a helyzet, hogy februártól augusztus elejéig az alma szinte megfizethetetlen az almatermelőként számon tartott magyarok számára, pedig az ez a gyümölcs megfelelő körülmények között tárolva akár 13-14 hónapig is megőrzi frisseségét.

Mindez azt mutatja, hogy hatalmas szükség lenne hazai hűtőházakra. "Az összes, valamikor megépült hűtőház eredetileg 200 ezer tonna termést tudott befogadni, de azokat az évek során jórészt leselejtezték. Ennek következtében jelenleg hazánkban a hűtőházak kapacitása maximum 60 ezer tonna alma raktározását teszi lehetővé" – vázolta Csizmadia György. Egy modern hűtőház megépítése nagyjából 300 millió forintba kerül, a speciális tárolórekeszek ára további 300 millió forint lenne.

2014-től 2020-ig az uniós támogatások révén a tészek 60 százalékos mértékben vehetnek igénybe támogatást hűtőházépítésre. Ez viszont csak részben nyújt megoldást a problémára, mert önerő és beruházási kedv is kell hozzá.