Hazánk is aláírta azt a globális nukleáris energia termelő kapacitás megháromszorozására szóló egyezményt, amihez további 21 ország csatlakozott. Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájára Dubajban került sor, ahol számos kérdés merült fel.

Változtatni kell

A globális nukleáris energia termelő kapacitást meg kell háromszorozni, legkésőbb 2050-ig. Az aláíró 22 országnak eddig van ideje teljesíteni a feltételeket. Az egyezmény létrejöttét a francia elnök, Emmanuel Macron kezdeményezte - írta meg az MTI.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára szombaton elmondta, hogy a konferencián ismertette Magyarország eddigi eredményeit. Kiemelte, hogy hazánkban eddig 37 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. A terv szerint ezen az úton haladnánk tovább.

Kihangsúlyozta, hogy a cél a nukleáris kapacitás folyamatos bővítése, hiszen a karbolmentes energiatermelés kibocsátásának egyik fő forrása a nukleáris energia. Rámutatott arra, hogy a tiszta energiaellátás, amiben a nukleáris energiának is hatalmas szerepe van, hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekeinknek legyen hol élniük.

Fenntartható jövő

A beszédében idézte a köztársasági elnököt, aki a családok és a gyermekvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet. Párhuzamot vont a fenntartható jövő és a fenntartható demográfia között. Novák Katalin kiemelte, hogy a bolygóért való felelősség előfeltétele annak, hogy lehetőséget adjunk az élet folytatására. A család nem oka, hanem megoldás az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség.

Már harminc évünk sincs arra, hogy változtassunk - fotó: pexels.com

2023-as konferencia

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának idén az Dubaj ad otthont, ahol 80 ezer ember, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt. Az említett nyilatkozatot többek között az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Belgium, Finnország, valamint Japán, Lengyelország, Ukrajna és Svédország is aláírta. Oroszország és Kína, akik nagyszámú atomerőművel rendelkeznek, nem tették ezt meg.